Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, бе гост на сутрешния блок на бТВ. Повод за поканата към него бе фактът, че името му е замесено в скандала с т.нар. Двойна къща в София. Киров обаче бе разпитван и по други теми, касаещи миналото му, както и настоящите му бизнес занимания.

Гостуването на Киров предизвика вълна от коментари във фейсбук.

Ето какво написа Николай Слатински:

"И след като някога, когато имах възможност да чета различни полицейски сведения и сводки, сега научавам, че един от техните най-нашумели герои дава интервю пред национална медия!

А ние после ще четем лекции за национална сигурност и обществен ред на студентите. Направо се питам вече защо най-добрите сред тях още учат тук, а не там, където подобни неща са невъзможни...

Представям си Ал Капоне гост в чикагската "Събеседник по желание"!

Това е гениална идея!

Всяка седмица подобен гост! Списък на хората от ВИС, СИК, ТИМ и т.н. - и елате хиляди герои на подземния и надземния свят в БТВ!

Ох, щях да дам редица имена, които трябва да бъдат чути в апогея на постпреходното статукво, но си казах, че мога да обидя един много важен човек, като спомена някои негови първи приятели и партньори.

Дойдохме си на думата. Можем да теглим чертата. Който взел - взел, който оцелял - оцелял, ограбеният - ограбен, ограбилият - ограбил. Можем да започнем начисто. 

Днес по БТВ вече започнахме."

Ето и коментара на Емил Кошлуков:

"Телевизията не само определя какво виждаме, а и как го виждаме. Това е нейната важна роля, да редактира света, да го подреди и оцени. Иначе днес има информация навсякъде, достъпна за всеки и по всяко време. Задачата на телевизионната публицистика е да разкрива и обяснява, не да информира само.

За съжаление, днес търговските телевизии не правят предавания за зрителите, те доставят зрители на рекламодателите. И тази цел оправдава доста съмнителни гости, тези и теми. Обаче все още се очаква публицистиката да бъде обективна, да е честна и безпристрастна.

Да представиш Киро Японеца като редовен бизнесмен, защото строи нещо, е все едно да кажеш, че Сталин е писател, защото има издадени съчинения."

Ето какво написа и Миролюба Бенатова:

"Киро Японеца е онзи човек от подземния свят, който бе замесен в афера с диаманти с една бивша шефка на митниците, стрелба по крака на Алексей Петров, търговия и трафик на наркотици, арести и обиски по този повод, прострелване в главата, оцеляване, стрелби около синовете му, сигнали за предаване на незаконните бизнеси по наследство. И накрая - слухове за купуване на гласове. Днес Киро Японеца е неосъждан. Евангелист от Факултета. Купувач и разрушител на къщи с културна стойност. Добре сресан, с очила. Говори като истински, в телевизионно студио. Препран, досущ като "анализатора" Харизанов. Нов "чист" бизнесмен, метафора на настоящето без памет. А като няма памет, няма и въпроси. (По повод участието на Японеца в сутрешния блок на бтв)"

Бившият служител на НСО Николай Марков също коментира темата:

"Интервюто с Киро Японеца показа две неща. Първото е, че понякога във Факултета се раждат хора, далеч по-интелигентни от поръчителите на убийствата им, които днес се изживяват като прогресивни европейски политици. Второто е, че разследващата журналистика е ударила дъното, освен едно изключение. С ококорени и амбициозни селянчета, господа, не се правят сериозни неща. Нито бизнес, нито журналистика, най-малко държава."