Вземането на проби от различни храни, които се продават в България, започва от днес. Причината е, че има съмнение, че тези храни са с по-ниско качество от същите, които се предлагат в западноевропейски държави. 

Ще се проверяват стоки, предлагани от едни и същи фирми на различните пазари. Проверката започва Агенцията по храните.

В списъка са включени шоколадови изделия, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни. Вземането на проби ще продължи повече от месец.

Те ще се сравняват със същите храни в Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Франция, Италия и Австрия.

Проверката е наредена от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

През март Вишеградската четворка се оплака на Брюксел, че съществува разликата в качеството на едни и същи продукти в Западна и Източна Европа.

Сравненията на храните на големи международни марки показват, че те използват различни и по-евтини съставки в продукците, предназначени за Източна Европа. Тази практика е законна в Европейския съюз, стига съставът да е изписан на етикетите.

Лидерите на Полша, Словакия, Чехия и Унгария обаче я обявиха за неетична. Те получиха подкрепата на еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурува. Тя определи практиката на компаниите като "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", смята министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка.

България също се присъедини към исканията на Вишеградската четворка.