Атанас Скатов изкачи Еверест (8848 м) рано тази сутрин българско време. Той за втори път стъпва на най-високия връх в света след 24 май 2014 г. Първото му катерене е от северната страна, а сега е станало по южния ръб.

Алпинистът веган покори Еверест само 6 дни след като стъпи на Лхотце и без да слиза до базов лагер. Направен е траверс.

Намерението на Скатов беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силният вятър осуети неговите намерения.

След връх Лхотце той слезе до втори височинен лагер (6500 м) и в изчакване на добро време прекара там 3 нощувки. На 18 май около 250 души (алпинисти и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19 май също пое към Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17,30 ч. непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх.

Към момента той слиза надолу, като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на Еверест и тази година (около 800), като само вчера четирима са загинали, съобщи Ройтерс. Така за един месец жертвите са пет. В опит да се изкачат до върха са починали на различна височина един американец, австралиец (на 7500 м от северната страна) и словенец (в лагер 4). От вчера липсва и един индиец след изкачването му на върха по-рано на 21 май. 

В неделя е загинал 54-годишен италианец. На 30 юли в опит да покори Покрива от този свят си отиде прочутият швейцарски алпинист Ули Щек (40 г.).

А проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.