Реституираните имоти са тиктакаща бомба, заяви в отчет пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков.

„Това важи за "Младост", но и за кварталите "Мусагеница", "Левски", "Дружба и "Обеля". Не може да се възстановяват земеделски земи в реални граници в една територия, която вече е урбанизирана, с изградени довеждащи връзки и транспортна инфраструктура, без да отчетете придадената му стойност. Нивата е на една цена, но когато територията се облагороди, тя расте по 10, 20, дори по 100 и това не се отчита при връщането на имоти в реални граници“, отбеляза главният архитект на София. 

Според него трябва да се сложи край на целия този механизъм на възстановяване на земеделски земи. Такова становище изрази преди дни и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Миналата седмица прокуратурата започна проверка на Общинската служба по земеделие в Панчарево за случая с реституирания имот, който се намира на входа на метростанция "Младост 3" в жилищния комплекс.

Репортаж на Би Ти Ви показа, че част от станцията попада в границата на земя, реституирана през 1992 г. Съмненията са, че става дума за измама, тъй като в архива на Втора нотариална камара, където се пазят документите за реституцията, липсват книжата за конкретния имот.

Това не е първият път, в който има съмнения за законността на реституции, извършени от поземлената комисия в Панчарево. В края на миналата година директорът й бе отстранен заради имотни измами в Панчарево и Бистрица и последвалите протести. Проверка на земеделското министерство показа, че има нарушение в цялата процедура по възстановяването на определен имот от 1992 г. 

Според Арх. Здравков не цялата реституция в комплексите е извършена с измами или престъпни сделки.

Той допълни, че предстои изготвянето на проект за пешеходно свързване на площад „Света Неделя“ с бул. „Витоша“. 

„Желанието ни е пл. "Св. Неделя" отново да бъде на хората, като се върне и липсващото парче от мозайката, което го да свърже "Витоша", оттам да отидете към Ларгото или по ул. "Съборна" да слезете към градската градина. Все още сме на етап задание, което искаме след като бъде изработено, да се подложи на обществено обсъждане", обясни Здравков.

"Работим в посока на спиране на движението пред Съдебната палата от ул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Алабин" да мислим за затваряне на движението. Разговаряли сме и с ръководството на съда да намерим начин за тези паркирани около 14-15 автомобила пред Съдебната палата да им намерим на друго място – или на ул. "Позитано", или на примката на трамвая. Все още обсъждаме варианти. Не искаме да направим нещо в посока да пречим на хората, които идват до Съдебната палата, а по-скоро да създадем една пешеходна връзка от "Витоша" до пл. "Св. Неделя", допълни главният архитект.

Той посочи, че до месец ще възложи заданието на обществено обсъждане, след което то ще бъде преработено и коригирано и ще се търси проектант.

"Възлагането на проекта може би ще бъде факт до края на годината. Надявам се догодина, ако има финансиране, да бъде и реализацията", добави арх. Здравков.