Премахване на таксите в университетите още тази есен обещава Лейбъристката партия, ако спечели изборите във Великобритания, които предстоят на 8 юни.

Новоприетите студенти ще бъдат освободени от плащането на 9000 лири такса от тази есен, заяви лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин. Чрез законодателни промени през 2018 г. таксите за образование ще бъдат напълно премахнати.

Корбин обеща да преговаря и за безплатно образование за гражданите на ЕС, включително българите, в замяна на безплатно обучение на британци в страните членки на съюза.

Студентите, които започват обучението си тази есен, ще получат обратно парите си за първата година, за да имат стимул да продължат обучението си, планират още лейбъристите.

Студентите, които вече учат, няма да плащат за оставащите години от следването си. Според партията това ще струва 9,5 млрд. лири годишно.

Джеръми Корбин обясни:

"Консерваторите пречат на студентите твърде дълго, като ги натоварват с дълг, който помрачава началото на трудовия им живот. Лейбъристите ще вдигнат облаците и ще направят образованието безплатно за всички като част от плана ни за богата Великобритания за всички, не за избрани.

Ще премахнем таксите за обучение и ще осигурим на университетите необходимите ресурси, за да предоставят образование на световно равнище. Студентите ще се възползват от това да имат повече пари в джоба си, а ние ще се възползваме от инженерите, лекарите, учителите и учените, които университетите ни произвеждат."

Според партията тези предложения ще дадат още една причина на 18-годишните да се регистрират за вота преди крайния срок, който изтича в полунощ днес.

Програмата е обявена в предизборния манифест на лейбъристите, публикуван през миналата седмица. Сега партията предлага повече подробности за мерките, които ще се отнасят до студентите в английски университети.

Секретарят по образованието на Лейбъристката партия Анджела Райнър коментира пред Би Би Си, че когато получат дипломата си за висше образование, младежите се озовават с дългове до 44 хил. лири - сума, която "виси над тях" години наред. Тя казва, че ако накарат най-печелившите да плащат "съвсем малко повече", лейбъристите могат да "предотвратят това младите хора да минават през ада на големите дългове".

Говорител на Консервативната партия обяви:

"Едва след "Брекзит" ще можем да помогнем на младите хора да се развиват и да реализират таланта си. В момента повече от всякога студенти в неравностойно положение учат в университети. Но ако Джеръми Корбин води преговорите за "Брекзит", всичко това ще бъде под заплаха."

Бившият лидер на Либералдемократическата партия Ник Клег заяви, че отмяната на таксите е "погрешен избор" в момента и че не знае как лейбъристите ще платят за това. Той коментира пред Би Би Си:

"Да бъдем наясно за какво става въпрос - завършилите университет ще бъдат освободени в бъдеще от задължението да дадат своя принос за университетското образование, без да се отменят много от наказателните съкращения на обезщетенията, което ще засегне най-бедните хора в страната. Ако изборът е между най-бедните и някои от най-богатите, завършили университет, бих избрал да помогна на най-бедните."

Единствено в Шотландия в момента няма такси за образование, и то само за шотландските студенти, но проучвания сочат, че разликата между бедните и богатите студенти е по-голяма, отколкото в останалата част от Обединеното кралство.