Американският президент Доналд Тръмп отправи днес остро предупреждение към Иран да спре незабавно финансирането и обучението на терористи и милиции, предаде Ройтерс.

Това стана в първия ден от официалното му посещение в Израел. Тръмп пристигна там от Саудитска Арабия.

"Израел и Америка са изправени пред общи заплахи - от "Даеш" и други терористични групи, до страни като Иран, които финансират тероризма. Има нарастващо осъзнаване от арабските съседи, че те имат обща кауза с вас на фона на заплахата от Иран. И това наистина е заплаха, няма спор", каза Тръмп на пресконференция в резиденцията на израелския си колега Реувен Ривлин.

Преди това Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, който посети Стената на плача. Той сложи длан на нея, произнесе няколко думи, след което сложи бележка между камъните. На главата си бе сложил черна еврейска кипа.

Гостът бе придружен от равина на Стената Шмуел Рабиновиц. Свещеникът се похвали, че рецитирал два псалма заедно с Тръмп. В единия от тях се казва, че Ерусалим е "обединен град".

Древните камъни се намират в тази част на Ерусалим, която Израел анексира след войната през 1967 г. Израел смята целия Ерусалим за своя неделима столица. Този статут обаче не е международно признат.

"Тръмп каза, че разбира значението на Стената на плача за еврейския народ и че по тази причина е решил да я посети при първото си пътуване до Израел. Той е убеден, че пак ще дойде тук, вероятно много пъти. Той бе много развълнуван", заяви Рабиновиц.

Малко след Тръмп на Стената дойде зет му, ортодоксалният евреин Джаред Къшнър. 

Когато се отдалечи от Стената, американският президент не го направи заднешком за разлика от евреите.

Доналд и Мелания Тръмп пристигат на Стената на плача.

Там се приближиха също първата дама на САЩ Мелания и дъщерята на Тръмп Иванка, който приема юдаизма, след като се омъжва за Джаред Къшнър.

От Държавния департамент на САЩ не позволиха на израелския премиер Бенямин Нетанюху да придружи Тръмп на Стената на плача в Ерусалим. Причината е, че тази еврейска светиня се намира в окупирания от Израел Източен Ерусалим, за който палестинците претендират да бъде столица на бъдещата им държава.

Тръмп трябва да се срещне с Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас.

"По време на пътуванията ми през последните дни открих нови поводи за надежда, - каза Тръмп в кратка реч при пристигането си в Израел. - Имаме пред нас рядката възможност да донесем сигурност и стабилност и мир на този регион и неговите хора, като разгромим тероризма и създадем бъдеще на хармония, просперитет и мир, но можем да го направим само ако работим заедно. Няма друг път."

Той обаче е против незабавно преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, за което Израел настоява.

Посещението в Израел е част от първата задгранична обиколко на Тръмп в качеството му на президент. В началото на осемдневното пътуване той посети Саудитска Арабия. Директният му полет от Рияд до Тел Авив е първият между Израел и Саудитска Арабия, които не поддържат дипломатически отношения. Тръмп ще посети също Брюксел, Ватикана и остров Сицилия.