Космонавтът Георги Иванов беше приет във ВМА със съмнение за мозъчен инсулт. Рискът за живота му не е отминал, каза пред журналисти доц. Елисавета Одисеева, началник на Клиниката по интензивно лечение в болницата. В момента Георги Иванов е в медикаментозна кома и така ще остане още 24 часа, когато отново ще му бъде направен контролен скенер, за да бъде прецизирана диагнозата. Според лекарите състоянието му е стабилно, но животът му не е извън опасност.

"Снощи при битов инцидент той е получил травма на раменната става и лек удар в главата, но след това се е чувствал добре. Рано сутринта става неспокоен, възбуден, което е накарало близките да потърсят помощ. Нашата първа диагноза е исхемичен мозъчен инсулт с преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което е било най-вероятно причината и за неговата травма", обясни доц. Одисеева.

Иванов има сърдечна патология, която е предпоставка за такива нарушения в кръвообращението на мозъка. 

"Затова сме се насочили към тази диагноза. Той има сърдечна аритмия. При нея има опасност да се образуват съсиреци в предсърдията и от там да отидат към мозъка, белия дроб", обясни още доц. Одисеева.

Георги Иванов е генерал-лейтенант от БНА, служил е като военен пилот. На 10 април 1979 г. той участва в космически полет с кораба "Союз 33", заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като, поради технически проблем, "Союз 33" не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6"