Не Театър „София“, а Русенският театър „Сава Огнянов“ е сцената, на която Теди Москов се завърна в драмата. Драма, казано условно, защото театърът на Москов е трагикомедията. „Редки тъпанари“ се нарича новият му спектакъл, чиято премиера ще бъде на 24 май.

„Редки тъпанари“ е вдъхновен от филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. Сюжетът разказва за трогателните опити на група пишман крадци да оберат заложна къща. Фрапиращо непрофесионални, те са абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се захванали. Сили за обира са обединили некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кинооператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, тръгнал да краде в деня на своята сватба.

„Ние съчувстваме на тези бандити, за разлика от днес, когато филмите ни карат зорлем да им се възхищаваме – обяснява Теди Москов в анотацията за спектакъла. – Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и „престъплението на века“. Разбира се няма да разказвам сюжета, тъй като това е пагубно за всяка криминална история.“

Шедьовър на италианския неореализъм, „Неизвестни извършители“ получава номинация за Оскар през 1958 г. Филмът на Моничели е с Марчело Мастрояни, Виторио Гасман, Тото, Клаудия Кардинале… А в спектакъла на Русенския театър публиката ще види Мая Новоселска, Йосиф Шамли, Явор Бахаров, Александър Сано, Роберт Янакиев, Дайана Михайлова, Ясена Господинова, Петя Венелинова, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров.

Сценичната версия е на Теди Москов и Симон Шварц. Сценографията и костюмите са на Виолета Радкова, а музиката – на Пламен Мирчев-Мирона.

„Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно – бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора – казва Москов. – Между Италия през 50- те години на миналия век и България в наши дни има някаква роднинска близост.“

"Площад Славейков"