"Никой не е ангел, властта е голям изкусител. Но да има регулаторни органи – липсата на инситуционална реакция (на разговора в ЦУМ, Б.р.) в този момент, на ВСС или на друга иниституция покзава само едно – обожествявнето на главния прокурор.“

Така Лозан Панов коментира пред бТВ за пореден път опитите си да се ситгне до проверка за "ЦУМ гейт". Той напомни, че още в последното си интервю за същото предаване преди "историческия компромис" е заявил, че има много съменния за т. нар. реформа.

"ЦУМ гейт показа наистина, че нямаме истинска съдебна реформа. Защото ако имахме такава, нямаше да има този казус "ЦУМ гейт" - щяхме да имаме разследващ орган, който да разследва данни за извършено прастъпление."

"Всъщност, ако има данни за извършено престъпление от главния прокурор, той трябав да разследва сам себе си. А той всъщност може да не допусне подобно нещо - илюстрира Панов. "Хипотетично, ако се получи такова нещо прокурорът, койт ще разследав, ще бъде в една много деликатна ситуцаия – ще разследва собствения си началник."

Шефът на ВКС повтори, че "никой от държавните мъже не реагира и това създава ситуация, в която се мултиплицират проблемите". Въпреки това след срещата от петък в МС, председателят на ВКС каза, че е апелирал за среща и с Корнелия Нинова, а още очаква отговор - вече две седмици - от президентството.

"Всичките тези случаи доказват нещо, което е много важно – недосегаемостта на главния прокурор в един момент трябва да бъде преустановена", каза Панов и цитира текстове от доклада на Еврокомисията по Механизма за сътрудничество ип роверка, и одита на 5-има прокурори от 4 западноевропейски държави.

Той каза, че в доклада на ЕК се говори за "една много чувствителна и сложна по характер на прокуратурата" и че това "често засилва съмненията за неправомерно влияние". Както и че западноевропейските прокурори "препоръчват за оперативни решения включително независим орган или независимо лице, което да извършва тези функции".

Главният прокурор трябва да бъде временно отстранен от длъжност, докато трае разследването. Аз не казвам нещо по-различно от това, което е казала ЕК и експертите порукрори. Всъщност и те ли ще бъдет обвинени, че имат личен конфликт с главния прокурор, попита Панов по повод последните "хитове", въртени от Цацаров и медиите около Пеевски.

"Един такъв дебат (кои срещи са морални и кои не, б.р.) е унизителен за съдебната система. Това е въпрос на съвест, въпрос на морал. Ако ние нямаме съвест и се отделим от морала си, ние може да искаме да регламентираме абосюлтно всичко", обяви Панов по повод изказването на Цацаров, че срещата му не е нерегламентирана, просто защото нямало регламент.

На въпрос - само в главния прокурор ли е проблемът на системата, Панов каза "не", но това е "само една важна част, защото тя е освонополагаща".

Като друга такава той посочи независимостта на ВСС.

"Какви хора ще бъдат събрани във ВСС – дали те ще бранят независимостта на съдебната система или ще се отчитат на политиците, които са ги избрали“, поясни съдията.

Той разкри още, че жена му вече е завела дела срещу "медиите", на които е станала мишена заради него и при този случай например й трябва адвокат.

Панов за пореден път отрече и да се е срещал със собственика на "Сиела" и "Правен свят" адвокат Иван Тодоров в кантората му.

"Тези снимки са съчинение по снимка“ - каза той по повод кафявата канонада, която се излива върху него.

"Въпросът е - има ли желание за дълбока реформа" - отговори той на въпрос дали вярва на Бойко Борисов. - "Обещание за законодателни промени има, а дълбочината, широчината, истинската реформа зависят от това какви ще бъдат следващите стъпки.

"Най-важно е да се брани независимостта на съдебната система - когато не го прави ВСС, не мисля, че ще стоя настрана и ще мълча. Ако България се отдели от Румъния, ако стане това нещо, това ще бъде много тежко за България и за съдебната система", обяви съдията.