Великобритания се изправя пред нова криза след отпадането на футболния си отбор от световното - всички инвитро клиники в страната изпитват липса на сперма. Все повече се налага на местните да внасят съществената за много островитянки суровина.

Макар в последните години медицината да намали двойките, неспособни да заченат, заедно с тях изчезват и донорите на сперма. Причината - промян в закона през 2005 г., който не дава на мъжа, предостажил своята семеннна течност, право на анонимност. В резултат все по-малко са готови да дарят материал за изкуствено оплождане.

Д-р Алън Пейси, ръководещ Британското общество за плодовитост, е притеснен, че това ще накара много клиники да снижат стандартите си. И дава пример - вече се приема и сперма, подходяща само за директно инжектиране в яйцеклетка - вместо стандартното изкуствено осеменяване.

"Това води до повече процедури, на които е подложена жената, за да ѝ бъдат взети повече яйцеклетки. Което щеше да е ненужно при по-качествена сперма"

Много англичани са притеснени и от факта, че вече 1/4 от спермата в банките е вносна - за разлика от 2005 г. когато едва 10% е идвала отвън. Лекарите също имат съмнения в качествата на външната сперма. Това води до случаи, в които англичанките си осигуряват сперма от близък и правя сложните процедури в домашни условия, или директно в държави, където няма толкова сериозни регулации.