САЩ и Турция са пред дипломатическа война заради сблъсъците през миналата седмица във Вашингтон, избухнали при посещението на президента Реджеп Ердоган.

Днес Анкара привика американския посланик, за да протестира срещу отношението към турските служители на сигурността, съпровождали Ердоган.

Сблъсъците станаха пред резиденцията на турския посланик в САЩ. Охраната на Ердоган преби демонстранти, събрали се пред сградата да протестират срещу високия гост.

Турция обвини за насилието демонстрантите. Според Анкара те са свързани с обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Шефът на полицията във Вашингтон обаче нарече инцидента "брутално нападение срещу мирни демонстранти".

Държавният департамент на САЩ разпространи изявление, че поведението на турските служители по сигурността е било "дълбоко обезпокоително".

Външното министерство в Анкара съобщи, че е привикало американския посланик, за да протестира срещу "аресивните и непрофесионалните действия" на служителите на органите за сигурност на САЩ срещу турските им колеги.

"Формално е поискано американските власти да проведат пълно разследване на този дипломатически инцидент и да осигурят необходимото обяснение", се казва в декларацията на дипломатическото ведомство в Анкара.

Според него пропуските в сигурността при престоя на Ердоган във Вашингтон били предизвикане от "неспособността на американските власти да вземат достатъчно предохранителни мерки на всеки етап от официалната програма". Все пак инцидентите нямало да засенчат "много успешното посещение".

По-рано държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън осъди случилото се пред резиденцията. Той заяви пред телевизия "Фокс нюз", че се е обадил на турския посланик и е обсъдил с него инцидента.

11 души, сред които вашингтонски полицай, бяха ранени при сблъсъците. Двама са арестувани за нападение. Поне един от задържаните е протестиращ.

Заради стълкновенията американският сенатор Джон Маккейн - един от най-големите "ястреби", дори призова САЩ да изгонят турския посланик. А Рекс Тилърсън е подложен на силен натиск да поиска оставката на Ердоган. Което обаче не е ясно как може да стане. Въпреки търканията в момента Турция е ключов съюзник на САЩ и един от главните им помощници в борбата срещу тероризма.