Привърженици на джихадистката организация „Даеш" ликуват тази сутрин в социалните медии след атентата в Манчестър, предаде Ройтерс.

Все още обаче групировката не е поела формално отговорност за нападението в британския град, при което загинаха най-малко 19 души, а около 60 са ранени.

В профили на "Даеш" в туитър джихадистите и техните поддръжници си разменят окуражителни приветствия, като: „Изглежда бомбите на британските ВВС над децата на Мосул и Ракка току-що се върнаха и паднаха в Манчестър.“

В някои от тях се призовава подобни атаки да бъдат извършени и другаде в САЩ и Европа.

Привърженици на "Даеш" през нощта са ликували в социалните мрежи, съобщава и американската организация "Сайт интелиджънс".

Взривът в Манчестър избухна точно на годишнината от убийството на войника Лий Ръгби, който бе нападнат и заклан на лондонска улица на 22 май 2013 г. Смъртта му подейства шокиращо на британците и света, защото нападателят Майкъл Адеболаджо бе заснет от минувач да стои на улицата с облени в кръв ръце и да заплашва всички хора в страната.

Атентатът в Манчестър е най-кървавият в страната след взривовете в лондонското метро. На 7 юли 2005 г. загинаха 52 души, а над 700 бяха ранени.

Три бомби избухнаха почти едновременно в три метрокомпозиции в 8,50 ч. местно време. Час по-късно четвърта бомба избухна в двуетажен лондонски градски автобус.

На 22 март тази година атентатор самоубиец прегази пет души на Уестимнистърския мост с кола, след което с нож се опита да проникне в Бъкингамския дворец и рани смъртоносно един полицай.

Великобритания е във втора степен на терористична заплаха от август 2014 г. Това означава, че се предполага, че атака е много вероятна и това е само едно ниво по-ниско от най-високото, "критично". Великобритания повиши нивото на заплаха през 2014 г. заради непрекъснатите заплахи от "Ислямска държава". То е въведено от МИ5 и не е променяно оттогава.