Ще има военно обучение в училище, но не 5 часа в часа на класния, както е сега! А много по-сериозно: как се реагира при военни действия, как се оказва първа помощ, какво представлява един или друг вид въоръжение, включително работа с оръжие – обезопасено, разбира се.

Оттам започваме, за да създадем у младия човек представа какво е военната професия.

Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви пред бТВ тази сутрин плановете си за връщане на военното обучение. Чак след това като втора стъпка той вижда и доброволното постъпване в армията.

"Когато имаш на своя територия милиони подобни граждани, и то от десетилетия... Когато поради някаква загуба на кауза в живота или на нещо друго милиони християни приемат исляма и се радикализират - обясни той причините за терористичния акт в Манчестър. - Докато не се установи мир в регионите, които са огнища на подобно напрежение, ще има подобни действия.

България трябва да води политика на недопускане на подобни групи хора на своя територия, мерки за сигурност, общежития от закрит тип."

Тази сутрин в 8 ч. е събран Националният оперативен щаб, който се води от министъра на вътрешните работи, стана ясно още от думите на Каракачанов. "Непосредствена заплаха за България няма, нещата са спокойни", обяви той.

Той каза, че в България имало единични "радикални елементи, които проповядват нещо по интернет", но като цяло службите се справят със сериозните предизвикателства. Но после се надигал вой от „псевдоправозащитници“.

Като единствения радикализиран той даде пример за съдения пазарджишки имам Ахмед Муса.

"Кой я правеше там (агитацията) - един имам в циганската махала. И вижте какво име си е избрал: Ахмед Муса. Помните ли кой беше Ахмед Муса – Ахмед Муса беше първият, който заби самолета си в едната от Кулите", каза Каракачанов.

(Всъщност лидерът пилот на терористите от 11 септември, за когото говори, се казваше Мохамед Ата, б.р.)

На забележката на водещия Хекимян, че вече можеш да се самообучиш за терорист и по интернет, вицепремиерът отбеляза, че "интернет е пространство, което може да бъде наблюдавано и трябва да бъде наблюдавано".

Той нарече "доста гнусна" и непочтена кампания срещу "Обединените патриоти", това, че се извадиха снимки на поне двама висши функционери с нацистки поздрав. 

За Павел Тенев - бивш вече зам.-министър на МРРБ, той каза, че "пред всяка фигура е правил някакви жестове, които са характерни за фигурата" (скандалът с Тенев избухна, след като пред восъчни фигури на фашисти козируваше с нацистки поздрав, б.р.).

"Пред граф Дракула се е озъбил и защо никой не го обвини, че е човекоядец или кръвопиец", обърна внимание лидерът на ВМРО.

Що се отнася до служителя на МО Иво Антонов (който пък "козируваше" по същия начин пред стар танк), той имал и "много други снимки с хайдушки униформи и четнически униформи".

Като излезе от болница, Антонов щял да бъде привикан от него и "много категорично предупреден".

"В моята обществена кариера аз съм бил привърженик само на една идея – българската национална идея, идеите на Раковски и Левски", обяви Каракачанов.

608 лв. в момента е началната заплата в армията, но министърът би бил щастлив, ако ги направи 700, каза още той.