Гърция и кредиторите ѝ не постигнаха снощи очакваната сделка за отпускане на нов транш спасителни заеми и за облекчаване на дълга на страната.

Финансовите министри на еврозоната, т.нар. Еврогрупа, отложиха решението за следващата си среща на 15 юни.

"На този етап не сме постигнали цялостно споразумение. Изглежда, че официалното приключване на втория преглед (на гръцката програма за 86 млрд. евро - б.р.) е много близо", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Правителството на министър-председателя Алексис Ципрас се нуждае от следващия транш, за да посрещне близо 7 милиарда евро плащания по гръцкия дълг, чийто падеж е през юли.

Снощната Еврогрупа започна с четири странна среща, включваща Дейселблум, представителя на Международния валутен фонд Поул Томсен и финансовите министри на Германия и Франция Волфганг Шойбле и Брюно льо Мер. Отделни сепаративни срещи продължиха и по-късно през нощта.

Германия е против Гърция да получи новия транш от помощта без участието на МВФ в програмата. МВФ, който има по-консервативни оценки за гръцката икономика от ЕС, отказва да се включи, ако не бъде опростена нова част от гръцкия дълг, който според него е неплатим. Шойбле каза, че страната му е готова да обсъжда дълга едва след като сегашната програма приключи догодина.