Светът започна да реагира на терора в Манчестър. А европейски лидери обещаха отново да водят битката с тероризма заедно. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на атаката в Манчестър в началото на съвместния си брифинг с водача на Палестина Махмуд Абас със силно слово. Той обяви съболезнованията си и подкрепата на американците за Великобритания.

Тръмп нарече терористите "зли лузъри в живота" и три пъти обяви, че оттук нататък ще ги нарича само така. 

"Бяхме свидетели как красиви, невинни млади хора, деца, бяха жестоко убити от зли лузъри в живота", заяви Тръмп. И подчерта, че САЩ, Великобритания и всички цивилизовани страни и общества трябва да изгонят тези "зли лузъри" завинаги. 

"Няма да ги нарека чудовища, защото това може да им хареса", заяви още Тръмп. - "Ще защитим всеки невинен живот. Трябва да защитаваме живота."

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер излезе с изявление и съболезнования до Тереза Мей:

"Днес скърбим с вас. Утре ще работим рамо до рамо заедно срещу тези, които се опитват да разрушат нашия начин на живот. Те подценяват нашата и вашата устойчивост. Тези страхливи атаки само ще ни направят по-силни да работим заедно, за да преборим престъпниците зад тези зловещи актове."

Знамената пред централата на Еврокомисията в Брюксел бяха спуснати наполовина.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че "сърцето му е с Манчестър, а мислите - с жертвите и семействата им". Отговарящият за "Брекзит" преговорите Мишел Барние също заяви подкрепата си за британците и пострадалите в терористичната атака. Новият френски премиер Едуар Филип призова за спокойствие и припомни, че атаката в Манчестър прилича на тази в залата "Батаклан" в Париж по време на концерт през 2015 г. и осъди "поредния жесток терористичен акт".

Реакция дойде и от президента на Русия Владимир Путин, който заяви, че е готов да засили сътрудничеството с Великобритания в битката срещу тероризма и "античовешката" атака в Манчестър

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът стои твърдо зад Великобритания срещу тероризма и също осъди "варварската атака".

След новината за терористичния акт първата политическа реакция дойде от премиера на Шотландия Никола Сърджън, която нарече в туитър атаката "варварска" и заяви, че новините са разбиващи сърцето и мислите ѝ са с близките на загиналите и семействата на ранените.

 

Малко по-късно в съобщение от правителството на Шотландия Сърджън обяви:

“Шотланското правителство работи с полицията на Шотландия и властите в Обединеното кралство, за да гарантира, че разбираме всичко в развиващата се ситуация. Ще свикам правителствена среща, за да получим пълна информация и да преценим има ли заплаха за Шотландия." 

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, откъдето дойде първата американска реакция, заяви, че като превантивна мярка се затяга сигурността в града. И добави:

"Сърцето ми е разбито от ужасяващата експлозия в Манчестър."

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че гражданите са "шокирани от новините за ужасяващата атака в Манчестър".

Реакция дойде и от министър-председателя на Индия Наредра Моди, който заяви, че го боли от атаката: 

"Ние остро осъждаме този акт. Мислите ни са със семействата на загиналите и пострадалите, молим се за ранените."

Премиерът на Япония Шинзо Абе също осъди терористичното нападение, нарече го "дълбоко шокиращо" и заяви, че Япония стои рамо до рамо с британския народ в тежката ситуация. 

"От името на японския народ и правителство изразявам съболезнования от цялото си сърце за жертвите и изпращам съчувствие и подкрепа за ранените", каза още премиерът на Япония. 

Реакция и от Китай чрез държавната телевизия - президентът Си Цзинпин изпрати съболезнования до кралица Елизабет Втора:

“Китайският народ стои твърдо и плътно до британския народ в това трудно време."

Малко по-късно съболезнования към британците изказа и новият президент на Франция Еманюел Макрон. Освен съборезнования и подкрепа за британците и семействата на ранените и загиналите той обеща, че "Франция и Великобритания ще работят заедно в битката срещу тероризма".

През деня се очаква Макрон да говори по телефона с Тереза Мей.

Музикалният свят и шоубизнесът също реагираха светкавично на потресаващия терористичен акт. В изразяването на съболезнования се включиха звезди като Тайлър Суифт, Бруно Марс, рапъра Ники Минаж, Дженифър Лопес, Пинк, метъл бандата "Лорди" и др.

В Кан почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание.

 

Футболистите на "Манчестър Юнайтед" поискаха да играят с черни ленти на утрешния голям финал с Аякс в Стокхолм.

Късно следобед стотици хиляди хора се събраха на мълчаливо бдение пред залата в Манчестър, за да почетат загиналите.