"Никога не съм споменавал думата или името "Израел". Никога не съм я споменавал."

Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред журналисти в началото на срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху. И го повтори няколко пъти. 

Тръмп пристигна вчера на двудневна визита в Израел. И оттам предупреди Иран да спре да финансира тероризма.

Поводът за думите му бяха обвиненията срещу него, отправени след срещата му в Белия дом с руския външен министър Сергей Лавров на 10 май. Първо в. "Вашингтон пост" писа, че президентът на САЩ предал на госта си свръхсекретна информация. По-късно бе съобщено, че тези данни били получени от израелски източник.

Днес същото американско издание съобщи, че Тръмп е поискал забавяне на разследването свързано с руската намеса в неговата кампания от двама висши служители на разузнаването през март тази година. Информация е от бивши и сегашни служители на агенциите по сигурност. 

Според тях президентът се е свързал поотделно с директора на националното разузнаване Даниел Коутс и директора на Агенцията по Национална Сигурност (NSA) Майкъл Роджърс с цел да отрекат съществуването на доказателства, свързващи служители на американската кампания с руското правителство. Двамата директори ще се явят пред конгреса тази седмица, за да дадат показания по молба на президента за разследването.

Доналд Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, който посети Стената на плача. Тя се намира в Източен Ерусалим, окупиран от Израел преди 50 години и по тази причина градът не е признат от международната общност за неделима столица на еврейската държава.

Днес Тръмп ще се срещне на Западния бряг на река Йордан с палестинския президент Махмуд Абас. Още вчера палестинци протестираха там срещу президента на САЩ, като гориха плашила с лика му.