Пешеходната пътека на едно от ключовите места в центъра на София грейна тази сутрин, нарисувана с кирилицата и глаголицата в навечерието на Деня на българската просвета и на славянската писменост. От днес ще пресичаме булеварда край Ректората тържествено, като по „червен килим“ към едно особено специално за българската духовност събитие: 24 май. Инициативата е на историка Емил Джасим, учител в 18-о СУ „Уилям Гладстон“.

Джасим нарича 24 май „моя национален празник“ и „истинския национален празник“. А преобразената пешеходна пътека до Ректората – своя мечта.

„И нека никой никога не забравя, че именно ние, българите, сме дали и буквите, и писмения език на всички славяни. И нека никой не си помисля, че може да развее друго знаме освен българското на точно този празник“, написа Емил Джасим във фейсбук часове след среднощното рисуване.

Ето какво сподели в социалните мрежи авторът на този впечатляващ жест:

„Това е пешеходната пътека, която свързва градинката с Паметника на св. Климент Охридски и Художествената академия от едната страна на бул. „Васил Левски“ с Ректората на Софийския университет, Народната библиотека и Паметника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Тя е особено средоточие на българския дух и българската духовност. Свързва карето на Народното събрание, катедралния български храм „Св. Александър Невски“ и школата на художниците със средищата на науката и познанието – Библиотеката и Университета. И пресича булеварда, кръстен на Апостола на свободата.

През нея минават най-много столичани и гости на столицата всекидневно. По нея хиляди млади българи всеки ден вървят напред, към науката, която „във душите грей“. От тази нощ тази пешеходна пътека е изписана с кирилицата и глаголицата. Това е подаръкът, който заедно със Столичната община правя на нашите съграждани и на гостите на града ни. Това е подаръкът за 24 май – Ден на българската култура и писменост. И моят национален празник.

Това е поредното доказателство, че когато мислим за България, политическите различия могат да бъдат загърбени. Отне ни цялата нощ, прибрах се току-що и съм напълно изтощен… Но щастлив и в очакване на #24тиМайИстинскиятНационаленПразник!

Честит празник!

#РодолюбиеСъдържаЛюбов
#ЕднаМечтаПо_Малко
#РазличнитеПешеходниПътеки
#НапредНаукатаЕСллънце

P.S. И нека никой никога не забравя, че именно ние, българите, сме дали и буквите, и писмения език на всички славяни. И нека никой не си помисля, че може да развее друго знаме освен българското на точно този празник.“

 

 

"Площад Славейков"