Често срещано мнение е, че дроновете са опасни - заради слабите си батерии често могат да паднат върху хора.

Поради тази причина Федералната администрация на авиацията в САЩ е забранила полета на дрон в радиус от 35 мили или 56 км около стадион. Не всеки обаче спазва забраната.

Това става видно на бейзболния мач в неделя в Сан Диего, Калифорния, по време на който дрон пада и се разбива в зрителите. Добрата новина е, че човекът, в когото машинката с 4 перки се удря, не е пострадал сериозно. Евентуален удар в главата от дрон обаче би бил изключителон опасен или смъртоносен, особено ако устройството е от по-големите.

Заради това е и забраната.

"Имаме дрон, който лети над седалките точно в момента, минава зад пейките на "Даймъндбек" на трета база", казва коментаторът. Партньорът му зад микрофона се шегува: "Сигурен съм, че руснаците имат нещо общо с това."

В момента повечето дронове имат батерии за полет от 30 минути до два часа, като последното е рядкост. Затова често е трудно да се прецени кога свършва енергията и опасността да падне на неподходящо място е сериозна.

Често след подобни случаи се надига вълна от критики срещу дроновете и призиви за затягане на регулацията. Те обаче могат да навредят много на тепърва прохождащия бизнес с доставки на летящите апаратчета.

Едно от решенията е затворени ротори и омекотавяне по ръбовете на дрона, но след определено тегло и това не би помогнало. По-добри батерии също няма да елиминират проблема - по всичко личи, че трябва да разчитаме не само на технологията, но и на здравия си разум.