През последните месеци Apple води усилени съдебни битки за патенти с други гиганти в технологичната индустрия. Някои от тях не спират, като например с Qualcomm или преките конкуренти от Samsung, но днес компанията в Купертино потвърди финала на друга - с финландците от Nokia.

Двата гиганта в технологиите са решили един от основните си конфликти, като са подписали споразумение за години напред, което позволява на Apple да ползва интелектуалната собственост на Nokia. Американците пък се задължават да върнат продуктите на новите си партньори в своите магазини.

В края на миналата година Nokia заведе иск срещу Apple, които отказаха да платят лиценз за технологии, ползвани в iPhone и iPad. Между тях има уговорки за някои технологии, но за общо 32 патента - не. Става дума за какво ли не, свързано с продуктите им - дисплеи, потребителски интерфейс, чипове, дори видеокомпресиране.

Двете компании обсъждат и възможността да работят съвместно по бъдещи "дигитални здравни инициативи".

Макар Nokia да изостана на пазара за смартфони, компанията все още печели добре и разработва нови продукти в други области на технологиите и комуникациите.