И Софийският апелативен съд (САС) не облекчи мярката за неотклонение на Йоан Матев, задържан за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина.

Както Клуб Z писа, само преди дни защитата на младежа, задържан за мистериозното убийство, опита да атакува пред СГС задържането му, постановено вече на 2 пъти. Като довод адвокатът му изтъкна, че по намерения в шахта нож след убийството на Георги Игнатов през 2015 г., няма годни биологични следи и достатъчно материал за ДНК експертиза.

Прокуратурата разполага само с трасологична експертиза - че острието съответства на откритите по тялото на 15-годишния ученик поражения. И с показанията на малкия брат на Матев, който обаче не е говорил пред съдия...

Днес апелативните магистрати на практика за 4-ти път прецениха, че жалбата на адвоката му срещу определението на градския съд от миналата седмица, е неоснователна.

В съдебната зала стана ясно за пръв път и че Матев, който иначе е син на журналистка и граничен полицай, през 2014 г. е регистриран в полицейско управление за кражба.

В мотивите на съда беше посочено и заключението на експертизата за съвпадение между размерите на намерения нож и раната.

„Моята теза е, че този тип експертиза сама по себе си не борави с абсолютни стойности. Практиката не разпознава като изключително точна самата експертиза - каза за пореден път адвокат Станислав Гюров, цитиран от БГНЕС. - Имаме размер на нож, имаме размер на рана. Раната е обективно установена, но с този нож дали е извършено… Този нож е с някакъв размер, още колко такива ножове има с такъв размер, поставят се много въпроси.”

Въпреки това че не е осъждан, младата му възраст, факта че е студент, работи и има постоянен адрес, съдиите за пореден път дадоха тежест на "обоснованото предположение", че именно Йоан е извършителят на зверството срещу Георги Игнатов.

Определението на САС не подлежи на обжалване.