Почина популярният британски актьор сър Роджър Мур. Новината съобщиха негови близки, предаде Би Би Си.

89-годишният Мур се е лекувал от рак в Швейцарска клиника.

Той е най-известен с ролята си на Джеймс Бонд в седем от филмите за британския агент, между които са „Живей, а другите да умрат“, „Мъжът със златния пистолет“, „Муунрейкър“, „Октопуси“ и „Изглед към долината на смъртта“. 

"Да си завинаги известен като Бонд няма лоши страни", казва преди време Мур пред "Гардиън". "Хората често ме наричат "Г-н Бонд", когато ме срещнат и нямам нищо против. Защо да ми е неприятно?", добавя артистът джентълмен.

"Аз не съм типажът на хладнокръвния убиец. Затова повече го правя за забавление", казва още Мур още за своя най-известен герой.

Роджър Мур е носител на награди „Сатурн“, „Златен глобус“ и „Златна камера“.

През 2007 г. той получава звезда на Холивудската алея на славата.

Роджър Мур е командор на Британската империя от 1999 г. и рицар-командор на Британската империя от 2003 г. заради приноса му към благотворителността.

Мур е човекът, който заменя Шон Конъри в „Астън Мартин“-а на Бонд – репутация, от която, за добро или зло, навярно никога не успява да се очисти. Първият му филм за агента, „Живей, а другите да умрат“, трупа повече приходи от последния на Конъри – „Диамантите са вечни“ от 1971-а.

Сред другите филми на Мур са „Рали Кенънбол“ от 1981 г., заедно с Бърт Рейнолдс, „Огън, лед и динамит“ (1990) и Bullseye! от същата година, с 1990-а.