Механизмите за решаване на спорове свързани с избягване на двойно данъчно облагане между лица от държавите от Европейския съюз ще станат задължителни, а решенията им – правно обвързващи от 30 юни 2019 година.

Това предвижда проект за директива, по който 28-те финансови министри на съюза днес постигнаха съгласие на съвет в Брюксел. За да я приемат окончателно, е необходимо да получат становище от Европейския парламент. Директивата ще се прилага за всички спорове от споменатото естество възникнали след 1 януари 2018 година.

Министрите днес се споразумяха по обхвата на директивата, т.е. по случаите, които тя обхваща; по назначаването на комисии от независими арбитри, които да решават споровете и по възможността държавите-членки, ако желаят, да създадат постоянен комитет за решаване на спорове, свързани с избягването на двойното данъчно облагане.

Арбитрите, които трябва да са между три и пет за всеки случай, не бива да работят като данъчни  консултанти, за да няма конфликти на интереси, а председателят на състава трябва да е съдия. Те трябва да стигнат до решение до шест месеца от сезирането им – срок, който може да бъде продължен с още три месеца.

Решението им е задължително и за двете засегнати държави, дори техните администрации да са се споразумели двустранно за друго решение. Разходите на независимите арбитри поемат държавните бюджети, а хонорарите им – засегнатите лица. Тези хонорари не могат да надхърлят по 1 000 евро на арбитър за едно заседание.