Първото посещение на Тръмп в Израел бе изпълнено с противоречиви действия и постъпки, пише германският вестник "Ди Велт".

Същевременно изявленията на американския президент събуждат надеждата за по-решителна политика на Вашингтон.

Израелското ръководство вероятно с удоволствие е слушало думите на Тръмп в Саудитска Алабия, че режимът на моллите в Иран финансира и обучава терористи и увеличава хаоса и разрушенията. Предизвикателството, хвърлено срещу шиитско-ислямската експанзия на Техеран означава окончателно скъсване с курса на Барак Обама. Предишният лидер на САЩ предпочиташе Иран пред сунитско-арабските сили в региона.

"Но ако Тръмп справедливо заклеймява разрушителната и агресивна роля на Иран, най-вече в Сирия, защо той не посочи в тази връзка и Русия? Защо изхвърли точката, засягаща свалянето на Башар Асад, и вместо това пропагандира съюз с Москва в борбата срещу "Даеш?", пита журналистът Рихард Херцингер.

И сам отговаря, че всичко това навежда на мисълта дали подобни противоречия не се обясняват с тесните връзки на Тръмп с Кремъл. Помпозните му речи в Близкия изток му помагат да отклони вниманието на обществеността от разследванията, свързани със съмнителните му отношения с режима на Владимир Путин, които дори биха могли да му струват президентството.

А фактът, че Тръмп вероятно е свързан с тесни бизнес отношения със саудитците хвърля сянка върху емоционалната му поддръжка на Рияд. Гигантските мащаби на оръжейните доставки от САЩ за Саудитска Арабия, които той договори в кралството, поставят под съмнение абсолютното военно превъзходство на Израел в региона.

Още едно противоречие е "забравеното" от Тръмп предизборно обещание да премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, както и да подкрепя израелската политика на изграждане на селища. А вместо тома той тръгна да търси сближаване с палестинския президент Махмуд Абас.

Освен това много израелци, очакващи да имат нов приятел в лицето на Тръмп, бяха разочаровани. Причина са твърденията, че той е предал на руснаците важни разузнавателни данни, получени от Израел.

И въпреки всичко след посещението на Тръмп се появиха надежди за нов тласък на намиращите се в задънена улица палестинско-израелски отношения. И двете ръководства бяха уморени от постоянното лавиране на Обама между гръмките, но оставащи без отговор искания, и проточилото се бездействие.

Тръмп направо каза на Бенямин Нетаняху, че цената на мира с арабските съседи за Израел ще бъде разрешаване на противостоенето с палестинците, коментира в. "Вашингтон пост".

Нетаняху дълги години се опитваше да "прекалибрира" отношенията със сунитските арабски страни, за да се изправи заедно с тях срещу шиитски Иран. По този начин палестинският спор бе избутан на заден план. Но Тръмп, който пристигна в Израел от Саудитска Арабия, показа, че той и поменатите арабски страни сятат споразумение с палестинците за част от новия ред в региона.

Но нито Тръмп, нито Нетаняху споменаха публично за някакви крачки ъм мирно споразумение, продължава "Вашингтон пост". Двамата лидери демонстрираха дружбата си, обядваха заедно със своите съпруги и се наричаха взаимно Доналд и Биби. Гостът обаче не призна официално Ерусалим за столица на Израел. Той не започна и публично да кара израелците да спрат изграждането на селища на Западния бряг - нещо, на което палестинците се надяваха.

И не на последно място - Тръмп посети Израел по-малко от 4 месеца след влизането си в белия дом. Предшествениците му Джордж Буш-младши и Барак Обама дойдоха в страната само по веднъж, и то чак по време на втория си президентски мандат.

Тръмп прекара в Израел само 28 часа, но това посещение струва на американските данъкоплатци 100 милиона долара, пише сп. "Нюзуик".

Хотел "Цар Давид". Снимка Уикипедия

Президентът на САЩ отседна в легендарния ерусалимски хотел "Цар Давид". Огромната му делегация зае зае всичките 6 етажа на "Цар Давид" и още 1100 стаи из целия град. Това разказва пред изданието зам. директорът на "Цар Давид", американецът Шелдън Риц.

Хотелът дори претърпял известни финансови загуби. Поради отсядането на високия гост управата била принудена да отмени вече платени резервации, като компенсира засегнатите. Сред тях били премиерът на канадската провинция Квебек Филип Куяр и бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби.

На 5 май в "Цар Давид" пристигнало потвърждение, че Тръмп ще отседне именно там, а не при конкурентите от "Уолдорф Астория". Започнала двуседмична "лудница" с приготовленията.

Американските лидери ги привлича не толкова луксът на "Цар Давид", колкото уникалните за целия Близък изток мерки за сигурност там. Над зданието висят балони с инфрачервени камери, а канализацията под него постоянно се проверява от роботи, търсещи бомби. Прозорците в елитните апартаменти са бронирани срещу куршуми и ракети. А климатиците са защитени срещу проникването на газ.

За охраната на Тръмп в Израел била задействана операция "Син щит". За сигурността на резидента на САЩ се грижели 10 000 полицаи.