В момента пряка терористична заплаха за България няма. Това каза пред бТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод атентата в Манчестър.

Според Радев притеснително е, че атентаторът от Манчестър е успял да стигне до взривни вещества и да ги използва. Той обясни, че атентатът е бил с предварителна подготова дори ако извършителят е действал сам. Вътрешният министър изтъкна, че има слабости в мерките за сигурност както в британските власти като цяло, така и при охраната на концерта, по време на който бе извършен атентата.

"Първо той не трябва да стига до взривни вещества. Тези, които охраняват, пък не трябва да намаляват режима дори и след края на събитието", каза министърът.

Според МВР шефа една от причините страната ни да не е "атрактивна" е, че терористите търсят широк отзвук от действията си.

"Едно е да се случи в Лондон, Париж или Брюксел, съвсем друго е, ако се случи на наша територия. Тези  хора търсят голям отзвук, за да се чуят някакви техни искания или да покажат недоволство", коментира Валентин Радев.

Той заяви, че службите полагат всички усилия България да се опази от подобни събития. Министърът допълни, че у нас няма радикализъм.

До два месеца оградата по границата с Турция щя;а да бъде завършена. Вътрешният министър отбеляза, че турските граничари спират голямата част от бежанците, които дори не стигат до предпазното ни съоръжение.