На днешния празник 24 май се играят два големи финала - единият в България, другият в Стокхолм, Швеция.

Първи поред е родният, в който за купата на страната ще спорят "Лудогорец" и "Ботев" (Пловдив) от 18:30 часа на националния стадион "Васил Левски". 

"Орлите" имат шанс за втори трофей този сезон след шампионската титла, а "канарчетата" ще опитат да ги спрат, макар че разликата в класите е сериозна. "Ботев" ще спечели квота за Лига Европа само, ако грабне купата, не и като финалист, такива са изискванията на УЕФА.

Главен съдия на срещата е Никола Попов. На "Васил Левски" се очакват около 10 000 зрители.

Часове по-късно - от 21:45 ч наше време на ст. "Френдс арена" в стокхолмския квартал "Солна" един срещу друг във финала на Лига Европа излизат "Аякс" и "Манчестър Юнайтед". Двубоят на 50-хилядния кокетен и свръхмодерен стадион ще бъде ръководен от словенеца Дамир Скомина.

За "червените дяволи" залогът е двоен - ако вдигнат отличието, което единствено липсва в клубния им музей, ще спечелят участие в Шампионската лига от новия сезон.

Поне във вторник обаче, когато по данни на британски и холандски медии в Стокхолм са пристигнали към 20 000 фенове на "Юнайтед" и над 10 000 привърженици на "Аякс", футболната тръпка не се усещаше много. Може би заради терористичния акт в Манчестър или поради студената атмосфера на шведската столица.

Из централните улици могат да се чуят и видят групи запалянковци, ала празник се долавя едва-едва. Може би това ще стане днес около "Френдс арена".

Стотици полицаи респектират ултрасите. Засега всичко е спокойно, което е добра новина. Няма данни за сериозни сблъсъци. Униформени посрещат и изпращат феновете в някои от най-големите пъбове. Те стоят на вратите като стражари и гледат лошо, особено ако често надигаш чашите с бира.

А Стокхолм не е най-доброто място за това - 400 милилитра местно пиво излиза 10 лева. Дори британците се оплакват, че им е скъпо. 

"Аякс" разчита на младостта - средната възраст на отбора е 20-21 години, което кара много наблюдатали да говорят за нов възход на клуба, дал на света понятието "тотален футбол", от който пък са се пръкнали и най-модерните стилове в атакуващия футбол.

На пресконференцията вчера треньорът Петер Бош увери, че тимът му няма да изневери на стила си дори срещу спец по обезвреждане на топ нападения като Жозе Моуриньо.

В лагера на "Юнайтед" цари лек смут заради атентата. Жозе не може да разчита на неколцина контузени титуляри, като например местното величие Златан Ибрахимович. Шведът е част от официалната делегация на клуба, както и Алекс Фъргюсън.

Трагедията е постоянен спътник на "Манчестър Юнайтед". През 1958 г. в самолетна катастрофа в Мюнхен загинаха 8 млади играчи, наричани "Бебетата на Бъзби", тогавашният треньор на отбора. Десет години по-късно "червените дяволи" спечелиха първата си Купа на шампионите. Със сини екипи, с каквито англичаните ще излязат и тази вечер.

"Аякс" е домакин и като такъв ще заложи на оригиналните си цветове в червено и бяло. Срещата ще започне с минута мълчание в памет на жертвите в "Манчестър арена".