Доналд Тръмп разговаря в Рим с един от най-влиятелните си критици - папа Франциск.

Срещата на американския президент с главата на римокатолическата църква е част от първата му обиколка като президент на САЩ. Преди това той посети Саудитска Арабия и проведе разговори с израелски и палестински лидери.

Президентът на САЩ беше придружен от съпругата си Мелания, дъщеря си Иванка и съпруга й Джаред Къшнър и свои съветници. Делегацията получи приветствие от Швейцарските гвардейци.Срещата между Тръмп и папа Франциск се проведе в Апостолическия дворец и продължи 20 минути. 

Главата на католическата църква предаде на Тръмп копие от посланието му за Световния ден на мира и енцикликата си от 2015 г., която призовава да се защитава околната среда. Америкаският президент пък подари на папата произведения на Мартин Лутер Кинг. Символичните подаръци са свързани с конфликтите между двамата, датиращи от времето преди Тръмп да бъде избран за президент на САЩ.

Остри реплики между Тръмп и папа Франциск се разменят още от предизборната кампания на милиардера. 

Човек, който строи стени, а не мостове, "не е християнин", каза по адрес на Тръмп папа Франциск, визирайки намерението му да построи стена по границата между САЩ и Мексико.

Тръмп определи като "позорно" главата на римокатолическата църква, който представлава едва половината от двата милиарда християни по света, да поставя под въпрос вярата му.

"Ако и когато Ватиканът, който както всички знаем е най-големият трофей за "Ислямска държава", е атакуван, мога да обещая, че папата ще се моли Тръмп да е президент" - заяви той по време на предизборната си кампания.

По-меката позиция на Тръмп по екологичните регулации също предизвика разногласия с папа Франциск, който смята, че климатичните промени са резултат най-вече от човешката дейност.

Антимюсюлманската риторика, използвана от Тръмп в предизборната кампания, също получи неодобрението на Ватикана.

В свое изявление миналата седмица главата на католическата църква заяви, че ще бъде "искрен" с Тръмп, но обеща да не го съди преди да говори с него лично.

Срещата на Тръмп с папа Франциск цели да създаде предпоставки за обединение на трите световни религии срещу заплахата от радикалния ислям, твърдят служители от администрацията на президента.

Служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс, заяви:

"Смятаме, че това пътуване е ключово за сближаване на мюсюлманската, юдейската и католическата, християнската вяра. Чрез взаимно сближаване, можем да създадем коалиция и да покажем, че това не е мюсюлмански проблем, не е юдейски или католически, не е християнски проблема, а световен."

Първоначално посещение в Рим не влизаше в програмата на първото пътуване на американския президент. Когато срещата бе уговорена, Ватиканът я насрочи за 8.30 часа в сряда сутринта - необичайно време за аудиенция при папата. Франциск обикновено се среща с вярващите в 10 часа в сряда на площад "Свети Петър".

След срещата с папа Франциск, Тръмп ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и премиера Паоло Джентилони.

Мерките за сигурност в Рим са затегнати, в някои части на града движението на превозни средства е спряно. Въпреки засиленото полицейско присъстиве във вторник се проведе протест срецу посещението на Тръмп.

След това той ще пътува за Брюксел, където ще участва в среща на НАТО. Там се очакават големи протести. След нея ще посети остров Сицилия за среща на лидерите на страните от Г-7.