По традиция в София се проведе шествие по повод 24 май. То премина по жълтите павета и завърши пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

"В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите".

Това каза в словото си президентът Румен Радев. Той "прескочи" всички протоколни обръщения, "защото днес всички сме само българи".

"Ще си позволя да перифразирам Апостола – думите са в нас и ние сме в думите, те нас обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата", каза още президентът.

Той заяви, че езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине.

"Езикът ни вдъхновява и утешава. Когато духът линее езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Губят се от речника му важните думи, страда граматиката. Като запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди, които не умеят да боравят с думите му", заяви държавният глава.

И допълни, че България днес е на 5 континента, защото нашите сънародници носят българския език по всички кътчета на планетата.