Полицията в Манчестър проведе обиск на жилищен блок в центъра града във връзка с атентата на концерта на американската певица Ариана Гранде, съобщи "Би Би Си". Сградата е близо до "Пикадили стейшън", която е била затворена по време на претърсването.

Говорителка на полицията в Манчестър заяви:

"Търсенето продължава. За да стане това безопасно затворихме железопътната линия за кратко, но сега тя отново работи".

Трима души бяха арестувани по-рано в Южен Манчестър по време на полицейска акция.

Френският вътрешен министър Жерар Колом пък разкри, че Салман Абеди, който се самовзриви на "Манчестър Арена", е пътувал до Сирия:

"В момента знаем за него само това, което британските разследващи органи са ни казали - човек с британска националност, от либийски произход, който изведнъж, след пътувае до Либия, а вероятно и Сирия, се радикализира и решава да извърши тази атака."

Попитан как е получил информацията за пътуването на Абеди до Сирия, Колом обяви, че данните са на разузнавателните служби на Франция и Великобритания.

Абади, който уби 22 и рани 64 души, вероятно не е действал сам, заяви вътрешният секретар Амбър Руд.

Пред "Би Би Си" тя коментира:

"Възможно е той да не е подготвял атаката сам. Разузнавателните служби и полицията правят всичко възможно да  получат цялата информация, от която се нуждаят, за да бъдем ние в безопасност."

Попитана дали Албади е бил известен на разузнавателните слуби, Руд заяви:

"Много хора са познати на службие за сигурност, но това не значи че се очаква всеки да бъде арестуван... със сигурност той им е познат, но ще знаем повече, когато разследването приключи."

20 от ранените при взрива остават в критично състояние, съобщи Ройтерс.

Джон Роуз, началник на службата за здравни и социални грижи в Манчестър, коментира пред "Скай нюз":

"В момента лекуваме 64 души. От тях около 20 са в критично състояние и получават спешна помощ. Някои от тях ще се нуждаят от дългосрочни грижи."

Заплахата за тероризъм във Великобритания бе повишена до най-високото "критично" ниво. Това означава, че се очакват нови атаки. Военни са изпратени на ключови места в страната, за да следят за сигурността. Тереза Мей заяви, че е възможно по-голяма група да е свързана с атентата. 

"Въоръжени полицаи, отговорни за охраната на ключови места ще бъдат заместени от военни сили... Ще видите военен персонал на накои събития като концерти и мачове", обяви още премиерът.

Полско семейство е сред загиналите при атентата в Манчестър, съобщи Ройтерс. Това е потвърдено от полския външен министър Витолд Вашчиковски.

"Родителите са дошли след концерта, за да вземат дъщерите си и за съжаление имаме информация, че са починали. Децата са добре", съобщи Вашчиковски, цитиран от Ройтерс.