Банковата система на България се стабилизира след затварянето на КТБ през 2014 г., но не съвсем, както личи от проучването на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), публикувано днес.

Медиите бият фанфари, но!

Благодарение на реформите и наличието на значителни ликвидни буфери, нещата са наред, но не съвсем.

Необходимо е допълнително укрепване на банковия надзор и мерки за намаление на необслужваните заеми на банките. Това са част от заключенията за стабилността на финансовата система в България, изготвени и публикувани за стабилността на българската финансова система от МВФ и СБ.

"Системата показа устойчивост на шокове през последните години, въпреки затварянето през 2014 г. на четвъртата по големина банка (КТБ) в резултат на измами и вътрешни злоупотреби", се казва в съобщението.

Тогава случаят повдигна въпроси относно жизнеспособността и на други банки, някои от които претърпяха отлив на депозити, и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор.

"Високото ниво на необслужвани кредити в банковата система на България носи рискове, по които трябва да се работи с по-фокусирана стратегия, още повече че от догодина влиза в сила нов счетоводен стандарт за провизиите по кредити, който ще донесе загуби за банките. Остават и проблемите с институциите, които не се представиха добре при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете миналата година", констатира МВФ.
След приключването на тестовете и прегледа на активите на банките през миналото лято БНБ откри най-много проблеми в ПИБ и Инвестбанк. Бяха им отправени и препоръки за действие. 
"Въпреки положените усилия и значителните капиталови и ликвидни буфери, които бяха изградени, рисковете остават, включително за някои банки, които показаха слабост при прегледа на качеството на активите и стрес теста, а също и за системата като цяло поради високото ниво на необслужваните кредити", пише в доклада. 
Към юни 2016 г. нивото в България е 13.7% спрямо средното за ЕС ниво от 5.5% на необслужваните заеми.
Определени счетоводни практики, възможности за различна оценка на обезпеченията по кредити и риск мениджмънт техники са обезсмислили инициативността в посока разтоварване от лошите кредити, изтъкват още от фонда. 
Валутният борд в България допринася за икономическата стабилност, но ограничава БНБ да предоставя ликвидна подкрепа във времена на финансов стрес.