Обиколката на Доналд Тръмп навлиза във втората си фаза. През първата в Саудитска Арабия и Израел той беше при домакини, които го приеха с отворени обятия. За двете страни посещението беше сигнал за нова близост със САЩ, след като Барак Обама 8 години имаше хладно отношение към тях.

Сега Тръмп е в Европа - континента, който той остро нападаше по време на предизборната битка и в първите месеци от президенството си. След аудиенция при папата предстоят трудни визити – в ЕС, към който дълго време изпитваше единствено презрение, в НАТО, където поставя под натиск съюзниците да изразходват по-големи суми за отбрана. През уикенда ще е в Сицилия за срещата на лидерите на държавите от Г-7.

Расте нервността в канцлерството в Берлин, в Елисейския дворец в Париж, в ЕС и в Главната квартира на НАТО. От седмици се подготвя програмата за човека, който стъписва света. Според някои обстановката е такава, като че над континента се задава ураган.

Пристига невъздържан президент, който действа още по-импулсивно, когато е в дефанзива. Дипломатите предприемат всички възможни превантивни мерки международните отношения да не бъдат пометени, когато бурята връхлети съответната страна.

От германското канцлерство твърдят, че ще следят първото посещение на Тръмп в Европа “с особено голям интерес”. Но това е само дипломатическа опаковка на израза “висока степен на тревога”.

В Брюксел Тръмп ще се срещне с висшите представители на ЕС – с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В интервю за в. “Билд” Тръмп им размени постовете.

По коридорите на централата на ЕС са спокойни. “Наблюдавам президента Тръмп с нарастващо задоволство. Мисля, че започва да долавя дъха на историята”, каза наскоро Юнкер. Идело реч сега да се запознаят лично и на американския президент да се обяснят предимствата на свободната търговия.

Спокойствие, което само на няколко километра липсва – в Главната квартира на НАТО.

“Царят несигурност и напрежение. Тръмп е непредвидим, но ние не можем да се предпазим. В това отношение не можеш да планираш”, казва високопоставен дипломат от НАТО.

Засега не е планирана пресконференция. Но никой не знае какво след това той ще напише в туитър, говорят в централата на пакта.

Напрежението ще се усети, когато Тръмп заеме мястото си в конферентна зала номер 14, зад него ще са седнали трима негови съветници. Речите на държавните и правителствените ръководители ще траят по 3 до 4 минути. Тръмп е известен с нетърпението си и не бива да бъде отегчаван с детайли. (Според други източници е наложен регламент от 3 минути на реч, за да не се увлича самият Тръмп – бел. ред.)

Под натиск са не само домакините, а и екипът на Тръмп.

"Налице е страх сред някои от най-близките съветници на Тръмп да го оставят насаме при срещи с чужди лидери заради загриженост, че би могъл да прави непристойни забележки", написа в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на високопоставен източник от Белия дом.

Там вече имали опит от държавни посещения във Вашингтон. Съветникът му по въпросите на сигурността влизал в ролята на съветник по прилично поведение. Импровизира ли Тръмп, той го връща към темата, което не било по вкуса на президента.

"Животът за Тръмп е непрестанна битка за оцеляване, водена с всички, които иска да спечели", написа във "Вашингтон пост" Тони Шварц. Той придружаваше една година Тръмп, за да напише книгата си The Art of the Deal.

"Когато се чувства заплашен или подценен, той активира рефлекса "битка-бягство". Той реагира, вместо да осмисля, все едно какви ще са последствията. В такива моменти няма кой да го спре. На колкото по-големи сили е подложен, които не може да контролира, толкова повече се вбесява, отчайва и реагира импулсивно", твърди Шварц.

Според друг експерт по външна политика, Ричард Хейс, хаосът във Вашингтон би могъл да се превърне в шанс за визитите му: "Ако обиколката е съвсем нормална, то това е успех."

Девет нормални дни? Трудно е да си го представиш. Но е известно, че президентът на САЩ е непредвидим.

...

Публикуваме анализа от реномирания германски в. "Ди Велт" със съкращения. Преводът е на Клуб Z.