Днес Стокхолм заприлича на град, който очаква голям футболен финал. Часове преди сблъсъка за купата в турнира Лига Европа между "Аякс" и "Манчестър Юнайтед" впечатленията от предните два дни изцяло се промениха в положителна насока.

Красивата шведска столица почервеня - това е основният цвят и на двата гранда. Днес времето е много хубаво - с почти летни температури, което също допринесе за отличното настроение.

Северният град е пъстър, луд и изпълнен с глъчка, песни, скандирания... Лее се бира и емоция.

Феновете изпълниха парковете и най-вече стария град, в който собствениците на ресторанти, пъбове и магазини за сувенири със сигурност записаха рекордни постъпления за годината.

Запалянковците на Юнайтед и "Аякс" не създаваха големи проблеми, като изключим няколко димки и сигнални ракети, които принудиха шведската полиция да се намесва. Някои дори се поздравяват, други просто се подминават безмълвно.

А като стана дума за местните униформени, типично за скандинавската страна те правят показно как трябва да се действа за голям финал, на който са се стекли най-малко 30 000 "ултраси". Присъстват, респектират, но не се натрапват. Не пречат. Преди мача се изговори и изписа за драконовски мерки предвид атентата в Манчестър, но това просто не се случи, не и днес.

Проверки има, но са в рамките на нормалното. Поне досега футболът властва над терора и паниката. 

Всичко това кореспондира с радостта и тръпката, която носи големият футбол. В този дух бе и атмосферата, създадена от УЕФА и нейните спонсори в един от парковете на Стокхолм. Там човек буквално можеше да си изкара деня. От снимка с купата, за която опашката е стотина метра, до интерактивни занимания, игри, състезание по точен или силен удар и т.н. и т.н. Това го има във всеки един град на финал в Шампионската лига или Лига Европа. И всеки път купонът е голям.

Почитателите на Юнайтед носят огромни транспаранти и плакати в памет на загиналите в терористичния акт и с призиви за обединение за Манчестър. "Вашата омраза ни прави по-силни", гласи един от тях.

Феновете на "Аякс" почнаха да заемат местата си на стадиона първи - повече от два часа преди битката. Верни на стара британска традиция, запалянковците на Юнайтед чакат до последния момент, те се наливат с бира край и на стадиона. 1:0 за агитката на "Аякс" дотук.

А как ще е след мача, тепърва ще видим.