Виждам, че доста хора са разгневени или фрустрирани от тази новина (изказването на Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя – б.р.). Трябва да се чете повече история - но истинска история, не апологетична.

Разиграването на съперничества между "братските славянски народи" е основен инструмент на руската политика от векове насам. Всяка империя владее играта на "моркова и тоягата", но в Кремъл винаги са били виртуозни играчи. Подклаждането на конфликти между България, Сърбия, Гърция, за да се позиционира Русия в ролята на "посредник" и "помирител", е системна политика - при това не само на Балканите. Тази политика е разчетена на "горещата кръв" на засегнатите и възможността за избухване на свада между тях.

Две неща е важно да бъдат припомнени в контекста на днешното изказване на Владимир Путин:

Първо, това изказване е още едно свидетелство за илюзорността на т.нар. братска дружба и обич - особено на равнище междудържавни отношения. Отношенията между България и Русия могат да бъдат успешни не като "братски", а като равноправни, достойни и взаимоизгодни.

Второ, реакцията на подобни изказвания трябва да бъде хладнокръвна, спокойна, ако е възможно - снизходителна, но не и възмутена. Изказване като това цели да ни скара с Македония. Не бива.

Изказването на външния министър Захариева е повече от достатъчно. Светите Седмочисленици, старобългарската книжовна школа в Преслав и Охрид - от този източник е получила Русия писмеността си. Това е известно - и безспорно. Останалото е очакване да се сборичкат дребни балкански политикани. Хайде да не правим тази услуга на президента Путин.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Огнян Минчев.