Нужно е общо разузнаване и контраразузнаване на ЕС и НАТО, за да сме ефективни срещу тероризма, заяви бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси в ефира на бТВ тази сутрин.

"Разузнаването е толкова разпокъсано, че то е неефективно. Терорът се облагодетелства от това, че граници няма, а ние не се облагодетелстваме в рамките на разузнавателната си общност от това, че граници няма. Напротив, разузнаването свършва при границите", заяви той.

Според него сегашните методи пречат на сътрудничеството, а няма реална пречка те да се променят.

"Една от най-сковаващите практики е, че ако аз съм разузнавателна служба и кажа информация на партньорска служба, аз трябва да реша до каква степен тази партньорска организация може да се възползва от тази информация. Аз напълно контролирам използването на информацията, което напълно сковава всякакво сътрудничество”, отбеляза Паси.

Друг проблем, от който европейските лидери се дърпат инстинктивно, е споделянето на лични данни и подслушването:

"Ангела Меркел  буквално се пищиса, че добрият Барак Обама я бил подслушвал. Голяма работа, това са естествени нещо. Германците все още живеят с мисълта, че подслушването е приоритет на Щази. Не е на Щази, имаме нужда да се следим и да обменяме информация.”

Паси отбеляза още, че в ЕС има база данни от над 90 000 пръстови отпечатъка, но тя няма как да се обработва. 

"Трябва да решим какво искаме - повече суверенитет или повече тероризъм. За какво им е днес в Манчестър този суверенитет, който са имали, след като са били взривени?”, попита той.

 

Според него викането на руския посланик по повод изказванията на Путин за кирилицата е крайна мярка в дипломацията.

"Отношенията с Русия не могат да бъдат сведени до едно изказване, извадено от контекст", подчерта Паси.