Сделката за закупуването на ОББ от белгийската група КВС е най-голямата във финасовия сектор след кризата от 2008 г. и ще даде положителен сигнал за всички инвеститори. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, който е и изпълнителен директор на СиБанк - другата собственост на КВС у нас.

След сливането на двете финансови институции той ще оглави новата банка. 

Преди три дни БНБ даде зелена светлина за придобиването на четвъртата по големина банка в България. След окончателното им обединение СиБанк и ОББ  ще изпреварят ПИБ за третото място по големина на активите с 5,1 млрд. евро.

"Необслужваните кредити в България са 13% от портфейла на трезорите, а в Европейския съюз са средно 6 на сто. У нас обаче според регулациите на БНБ минималните задължителни резерви на банките за покритието на тези кредити е 55%, а при европейците - 45%", коментира Андронов. 

По думите му консолидацията на банковия пазар е неизбежен процес - от 2004 г. насам броят на банките е намалял от 35 на 26.

Преди дни стана ясно, че страната ни е в очакване на нов план на ЕК за разширяване на Еврозоната, който щял да бъде „неустоима оферта”. Никой обаче не знае какво е предложението.

„Информацията е изненадваща, но обяснението е, че е свързано с преговорите за излизане на Великобритания от ЕС и с консолидацията на страните в съюза”, отбеляза Андронов по bTV.

„Ако България продължително спазва всички критерии, би трябвало да няма никакъв проблем, но решението е политическо”, допълни той.
"Отпадането на индекса СОФИБОР, който участва при определянето на размера на лихвите по кредитите, е изискване на ЕС. Европа не иска да се повтори историята от 2012 г. с индекса ЛИБОР, който се смяташе във Великобритания и доведе до милиарди ощетяване на хазната и изкривяване на пазара. Затова английската банкова асоциация загуби правото си да смята индекса”, каза още Андронов.