Европейският съюз и САЩ имат различия по политиката на Запада към Русия, съобщи днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. 

Отворени въпроси между атлантическите партньори остават и в областите на климата и международната търговия.

"Обсъдихме външната политика, сигурността, климата и търговските отношения. Чувството ми е, че се съгласихме в много области, на първо място - по антитероризма", каза Туск след едночасова среща с Тръмп.

В нея участваха и председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни и върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

Тръмп се ръкува с Могерини преди началото на разговорите.

"Но някои въпроси остават отворени – като климата и търговията. И не съм 100 процента сигурен, че можем днес да кажем... че имаме обща позиция, общо мнение за Русия. Въпреки че, когато става дума за конфликта в Украйна, бяхме на едно мнение",  каза Туск.

Тръмп е новак за сложното устройство на Европа, която го гледа с подозрение заради подкрепата му за "Брекзит", специалните отношения с Великобритания и Найджъл Фараж, лидер на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство.

Още при избора на Тръмп на 8 ноември минилата година Юнкер и Туск поискаха САЩ да изяснят бъдещата си политика по основни въпроси от взаимен интерес като бъдещите отношения със Стария континент в сигурността и отбраната, световното споразумение за климата от Париж през 2015 година, към което Вашнигтон се присъедини при предшественика на Тръмп Барак Обама, и преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, които са в застой.

"Моето главно послание към президента Тръмп беше, че това, което дава на нашето сътрудничество и приятелство най-дълбокото им значение, са основните западни ценности като свободата, човешките права, уважението към човешкото достойнство", каза Туск. "Най-голямата задача днес е консолидацията на целия свободен свят около тези ценности, не само около интересите."

"Ценностите и принципите – първо. Това е, което ние, Европа и Америка, трябва да казваме", добави той, правейки алюзия с изборния девиз на Тръмп "Америка - първо".

Тръмп е обект на критики у дома заради подозрения, че той и негови близки сътрудници са споделяли чувствителна разузнавателна информация с Русия.

Президентът, който не крие личната си симпатия към руския си колега Владимир Путин, ще се изправи и пред независимо разследване за възпрепятстване на правосъдието, защото уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, който разследваше връзки на вътрешния му кръг с Русия.

Тръмп спечели изборите с кампания, поставяща американския интерес над трансатлантическата връзка и над единството с Европа около ценностите на демокрацията и либерализма. Той заплаши да оттегли американската закрила за европейците, които не плащат справедлива цена за нея.

Русия се очаква да бъде сред темите на на неформална среща на върха на НАТО, насрочена за 17 часа българско време днес,  каза на пресконференция днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Официалната програма на срещата включва две точки: борбата с тероризма и разпределението на тежестите между съюзниците в алианса.

Съюзниците искат да чуят лично от американския президент, че САЩ запазват непоклатим ангажимента си към НАТО, която Тръмп в предизборната си кампания нарече „отживяла“. Той очаква от тях да поемат по-големи задължения  към колективната отбрана и операциите, две трети от чиито разходи сега плащат САЩ.

Тръмп отбеляза борбата с тероризма като централна тема на посещението си в Брюксел, столицата, където атентатори убиха 32 души през март миналата година и която той беше нарекъл "адска дупка". На среща с белгийския министър-председател Шарл Мишел снощи той изрази солидарност и заяви, че международната коалиция срещу "Даеш" "има огромен напредък".

“Но като видиш нещо като това, което стана преди дни, разбираш колко важно е да спечелим тази битка. И  ние ще я спечелим”, написа американският президент в туитър по повод нападението в Манчестър, което взе 22 жертви.

Двадесет и осемте съюзници в НАТО, които поотделно членуват в международната коалиция срещу Даеш, днес ще се съгласят и алиансът официално да се присъедини към нея като организация, съобщи Столтенберг. 

НАТО ще увеличи досегашната си подкрепа за коалицията със самолети за въздушно наблюдение и за презареждане, ще създаде разузнавателно антитерористично звено в централата си ще назначи координатор по антитероризма, но няма да участва със сухопътни войски, добави той.

Очаква се държавните и правителствените ръководители на страните от алианса да приемат всяка година да разработват годишни планове за увеличаване на разходите за отбрана, придобиване на нови въоръжения и участие в международни мисии на НАТО, каза Столтенберг.

Те ще обсъдят и увеличаване на 13-хилядната тренировъчна мисия на НАТО в Афганистан. 

Атмосферата преди срещата беше отровена от решение на Обединеното кралство да спре да споделя разузнавателни сведения със САЩ, след като данни за нападението в Манчестър изтекоха в публикация на "Ню Йорк таймс", още преди британските власти да ги обявят публично.

Мелания посети детската болница „Кралица Фабиола“ в Брюксел.

След срещата с евролидерите Тръмп обядва в посолството на САЩ с френския си колега Еманюел Макрон.

След освещаване на новата главна квартира на НАТО, която струва над 1 милиард евро, Тръмп ще открие там мемориал на близо 3000-те жертви на терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 година и ще произнесе реч.

Германската канцлерка Ангела Меркел също ще открие мемориал в новата централа на алианса - на падането на Берлинската стена. Той трябва да напомня за ролята на НАТО през Студената война. Преди да замине за Брюксел Меркел се срещна в Берлин с Обама, с когото участваха в международна конференция за демокрацията в германската столица.

Встрани от политическата програма на Тръмп съпругата му Мелания посети днес детската болница „Кралица Фабиола“ в Брюксел.

По-късно днес тя беше в магазина за луксозни кожени изделия "Делво" на централния булевард "Ватерлоо", в музея на сюрреалиста Рьоне Магрит (заедно с група други първи дами на страни от НАТО), в кралската цветна оранжерия и на прием даван от белгийската кралица Матилда в двореца в брюкселското предградие Лаакен.