Вицепремиерът Валери Симеонов ще бъде и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет, съобщиха от правителството.

Така освен за икономическата и демографската политика, които са отговорностите му като вице, лидерът на "Обединени патриоти" ще контролира и разработването и провеждането на държавната политика за интеграция на малцинствата. Съветът, който ще е координиращ и консултативен орган, ще работи за сътрудничество между държавните органи и сдруженията на българите от малцинствата.

С друго решение днес Симеонов и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков са определени и като представители на правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Лидерът на НФСБ от години се занимава с въпросите на етническата интеграция у нас. През 2015 г. той заяви от парламентарната трибуна:

"Хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки."

Наскоро пък в. "Сега" съобщи, че пред техен репортер Симеонов е споделил за шеговити снимки, които е правил като младеж при посещение в "Бухенвалд" - германски концентрационен лагер, в който са убити над 56 000 евреи. Вицепремиерът отрече да е казвал подобно нещо и заплаши, че ще съди изданието.