Високопоставени руски политици и служители на разузнаването са обсъждали през миналата година как да повлияят на тогавашния кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп чрез няколко от неговите съветници, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Руските официални лица "изглеждали уверени", че пенсионираният генерал Майкъл Флин и тогавашният мениджър на кампанията Пол Манафорт "може да бъдат използвани да помогнат за оформяне на възгледите на Тръмп за Русия", пише американското издание, като цитира неназовани сегашни и бивши американски представители.

Манафорт и Флин отрекоха да са влизали в тайни споразумения с Русия.

Федералното бюро за разследвания отказа да предостави на комисията по надзор и държавни реформи към Камарата на представителите на Конгреса редица вътрешни документи, в които се разкриват подробности от разговор между бившия шеф на бюрото Джеймс Коми и президента Доналд Тръмп. Това съобщи вчера председателят на комисията Джейсън Чафец, цитиран от ТАСС.

Става дума за служебни записки, в една от които има подробности за разговор в Белия дом от края на януари. По информация на в. "Ню Йорк таймс" по време на тази среща президентът бил поискал от Коми да прекрати разследването на ФБР срещу тогавашния му съветник по националната сигурност Майкъл Флин за предполагаемите му контакти с Русия.

Президентът Тръмп се обърна към услугите на адвокат, докато специален съвет разследва дали предизборният му щаб е работил с Русия на миналогодишните избори, съобщи запознат с решението източник, цитиран от Ройтерс. Тръмп е наел базирания в Ню Йорк адвокат Марк Касовиц да го представлява в разследването на министерството на правосъдието, ръководено от бившия директор на ФБР Робърт Мълър. Наемането на частен правен защитник означава, че президентът сериозно се опасява, че федералното разследване може да го засегне лично и че може да се наложи да се защитава сам, ако други в правителството се обърнат срещу него, посочи Ройтерс.