"Подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани", заявил премиерът Борисов на руския посланик Макаров по време на срещата им в Министерския съвет. 

Вчера Путин обяви, че славянската азбуката достигнала до Русия през "македонска земя". 

Премиерът напомнил на амбасадора, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Той изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация. Министър-председателят напомнил, че това е било подчертано и от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заявил пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Министър-председателят показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица, допълват от МС. 

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им. Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно - на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене", пише в съобщението.     

"Братята Кирил и Методий създадоха азбуката и ние празнуваме това и в Москва, и тук."

Това заяви руският посланик у нас Анатолий Макаров пред журналисти на излизане от Министерския съвет. Той имаше среща с премиера Бойко Борисов.

Макаров бе попитан дали са обсъждали думите на руския президент Владимир Путин навръх 24 май, че славянската писменост е дошла от македонските земи.

"С премиера Борисов обсъдихме тази тема като една от темите, които бяха в дневния ред. Ще направим всичко нашите отношения да бъдат по-добри и ще се стремим към това", допълни дипломатът и се отправи към служебната си кола.

От предаването "Господари на ефира" се опитаха да му връчат "Златен скункс".

"Много ни обидихте, предайте го на господин...", каза репортерът, като явно имаше предвид Путин.

"Няма нужда", отговори Макаров и затвори вратата на колата, без да приеме статуетката.