И лидерът на "Атака" Волен Сидеров застана срещу президента на Русия Владимир Путин заради изказването навръх 24 май, че кирилицата е дошла в страната му "от македонската земя". Репликата бе към президента на Македония Георге Иванов, който бе на посещение в Москва, и предизвика остри реакции у нас.

Сидеров, който на предпоследните парламентарни избори откри кампанията си от руската столица, защитавайки режима на Путин, днес дори иронизира руския прочит на историята:

"Иронично можем да кажем, че има напредък. Навремето учиха, че Ленин е измислил азбуката, сега вече идва от македонските земи", заяви водачът на "Атака" и председател на депутатите от "Обединените патриоти" пред журналисти в парламента.

Сидеров поиска дипломатически отговор на казуса с думите на Путин.

„Македонските, тракийските и добруджанските земи са били част от България“, обясни Сидеров и подчерта, че българите трябва да защитават това - „На това изказване трябва да се реагира. То е некоректно. То не посочва правилно исторически факти".

Според националиста вече е имало реакция на държавно и парламентарно ниво у нас. Реакции обаче трябвало да има не само по този случай и по отношение на Русия. Според Сидеров трябвало да се реагира на Турция, откъдето имало също претенции "и некоректни политически очертания". Трябвало да се реагира на Европарламента, в който имало гласове, че у нас съществува "македонско малцинство". В два справочника на ЦРУ и Държавния департамент пък пишело, че "в България има македонски малцинства“, изреди той.

Сидеров настоя да се разработи стратегия в правителството и МВнР, "с която българската история да се представя точно и коректно".

Попитан как трябва да се приема решението вицепремиерът Валери Симеонов да отговаря за интеграцията на малцинствата у нас, при все че той лично пъдеше български граждани от страната, за да не могат да упражнят правото си на глас, Сидеров отвърна: "Симеонов трябва да бъде оставен намира известно време". По думите му така всички ще се убедят, "че той ще свърши полезни неща за обществото".