Американската компания "Рокет Лаб" изпрати ракетата си "Електрон" в космоса от северния бряг на Нова Зеландия. Това е първата ракета в света, което е изстреляна от частен космодрум. Компанията сподели видео на изстрелване на ракетата, както и гледка на Земята от космоса.

Изстрелването на седемнайсетметровата ракета е било забавено няколко пъти поради лошите метеорологични условия. Ракетата „Електрон“ е първата фаза от серия тестове, които компанията смята да проведе тази година.

"Това е един невероятен ден и аз съм изключително горд от нашият талантлив екип," сподели Питър Бек, основател и изпълнителен директор на компанията. "Не достигнахме орбита и ще разследваме защо. Въпреки това, достигането на космоса при първия ни тест ни поставя в една невероятно силна позиция да ускорим търговската фаза на нашата програма, а именно да доведем нашите клиенти до орбита и да отворим космоса за бизнес."

Калифорнийската компанията цели да популяризира частните космически полети, изпращащи сателити в космоса. Досега компаниите, които искат да изпратят даден сателит в космоса, могат да направят това само чрез далеч по-големи и скъпи устройства. В такива случаи местата са ограничени, а частните товари второстепенни. Мисията на Американската компания, основана през 2006 г., е да премахне тези пречки, като предостави възможност на клиентите си да изпращат товари в ниската орбита на Земята.

"Научихме толкова много в този тест и ще научим още повече през идните седмици," допълва Бек. "Начините, по които проекта може да бъде приложен, са безкрайни. Известните приложения включват: подобрено отчитане на времето, интернет от космоса, предсказване на природни бедствия, актуални морски данни, както и услуги за търсене и спасяване."

Ракетата, изстреляна в четвъртък, е първата от три, планирани през 2017-та, а компанията планира да изстрелва повече от 50 ракети на година. Друга иновация в частната космическа програма е, че клиентите могат да запазват своите полети онлайн - чрез официалния уебсайт на компанията. Цената на отсек за споделен товар (който може да се ползва от няколко различни клиента) е 77 хиляди щатски долара.