Нова глоба от 300 000 лева е наложена на френския производител на авточасти в Русе "Монтюпе", съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Наказателното постановление е връчено на оператора миналата седмица.

В края на м.г. предприятието бе дадено под съд с обвинение за замърсяване на въздуха заради непречистени емисии от технологичния процес.

След сигнали за миризма на бакелит проверката на площадката на предприятието установи, че има отворени два люкa на комбинираните димни и вентилационни клапи. 

Те не са организиран източник съгласно условията в Комплексното разрешително и не би следвало да се използват.

Производствената дейност на френското дружество е свързана с използването на смоли, втвърдители и амин, които могат да бъдат причина за поява на емисии интензивно миришещи вещества.

В сила е принудителната мярка за запечатване на 108-те вентилационни отвора на халето.

Това е поредната санкция за предприятието, което през септември 2016 г. бе глобено с половин милион лева, отново за замърсяване на въздуха. 
През 2014 г. заводът бе санкциониран с 20 000 лв. за монтирани без знанието на екоинспекцията вентилатори. Година по-късно последва акт за 35 000 лв. за превишаване на пределно допустимите вредни газове.

През септември 2015 г. е спряна и производстветната площадка „Карусел 1“ на предприятието за обгазяването на Русе заедно с още четири фирми.