23 милиона души ще загубят здравните си осигуровки до 2026 г., ако бъде приет законът за здравното осигуряване на Републиканската партия в САЩ, алармира Бюджетната служба на Конгреса. 

Групата експерти, които анализират американското законодателство, отбеляза също, че мерките в закона, приет в Камарата на представителите, но отхвърлен от Сената в началото на май, ще намалят федералния дефицит със 119 милиарда долара между 2017 и 2026 г.

Законопроектът, разработен от републиканците, трябва да замени закона за здравните грижи на Барак Обама, известен като "Обамакеър". Той беше отменен от президента Доналд Тръмп след встъпването му в длъжност. Това бе едно от главните му предизборни обещания.

Промените в законопроекта предвиждат отделните щати да решават дали да отменят изисквания, заложени в законодателството на Обама. Щатите ще преценяват дали здравите и болните хора ще продължат да плащат еднакви осигуровки и дали застрахователите ще покриват майчински грижи.

Докладът на Бюджетната служба твърди, че хора с влошено здраве и ниски доходи няма да могат да плащат здравните си осигуровки.

"Хората с лошо здраве (включително такива с вече съществуващи или новопридобити заболявания) в крайна сметка няма да могат да си правят пълна здравна осигуровка, сравнима по достъпност с тази по действащото законодателство, ако изобщо могат да си позволят осигуровка", твърдят експертите.

Освен това докладът предупреждава, че новият закон може да дестабилизира осигурителния пазар.

Републиканците обаче твърдят, че законът им ще позволи на осигурителните агенции да функционират по-ефективно.

Още преди публикуването на доклада някои републикански сенатори се колебаеха дали да подкрепят законопроекта. 

Представители на болници, осигурителни агенции и лекари протестират срещу промените, предвидени в новия закон.

Според демократите докладът е доказал, че законът ще бъде катастрофален за милиони хора, които ще загубят здравните си осигуровки.

"Докладът ясно показа, че "Тръмпкеър" ще бъде рак за американската здрана система", заяви сенаторът-демократ Чък Шумер.