Директорът на „Специализирана болница за активно лечение по онкология” ЕАД - София д-р Валентин Ангелов е обвинен в безстопанственост.

Според т. нар. Специализирано звено "Антикорупция" с негова роля за нанесени щети за болницата в размер на повече от 1 900 000 лв. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БГНЕС. Точната сума на последвалите щети е 1 901 561, 86 лв., а д-р Ангелов е привлечен като обвиняем преди два дни – на 23 май.

Според разследването са събрани доказателства за това, че в периода 2013 – 2015 г., под ръководството на д-р Ангелов са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства.

Директорът на болницата е допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарствени продукти на цени, по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Установено е, че са заплащани доставки на лекарствени продукти, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и лекарствени продукти на цена, по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък и от реинбурсната, заплащана от НЗОК, смятат прокурорите.

От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, които пък въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени.

Заплащани са лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, съгласно уговореното в договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и заплатена.

Валентин Ангелов е с мярка за неотклонение “Подписка“.

Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС, а до настоящия момент са разпитани 80 свидетели, сред които пациенти, лекари и фармацевти, каза днес Арнаудова. Назначена и изготвена е комплексна съдебна експертиза.

„Разследването продължава, тъй като считаме, че е напълно възможно да успеем да съберем доказателства и за други длъжностни лица от болницата, имащи отношение към този случай. На този етап разследването цели икономическият ефект”, каза днес Румяна Арнаудова.

От друга страна разследването ще продължи и в посока на това да се установи дали лекарства с изтекъл срок на годност са давани на пациентите. Ще бъдат положени усилия да се установи дали се е допуснало прилагането на лекарства с изтекъл срок на годност, увери говорителят на главния прокурор.