"Човек, който предлага гетата да се трансформират в туристически атракции и кастриране на малцинствата да отговаря за етническите въпроси и да оглавява съвета е груба форма на цинизъм".

Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ реагира на решението на правителството именно вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Съвета по етническите въпроси и интеграцията, взето днес.

Той намекна, че отговорността за това не е на самия Симеонов:

„В конкретния случай по-скоро бих припомнил народната поговорка - „Не е виновен този, който яде зелника, а този, който му дава“, заяви лидерът на ДПС - "Онези, които дават терен на националисти, нацисти и фашисти днес да са на власт и да минират бъдещето на нашата страна би трябвало да понесат своята отговорност“.

Мустафа Карадайъ обаче отказа да коментира по същество изявлението на Владимир Путин за кирилицата:

"Изявлението на г-н Путин по-скоро би трябвало държавата да го оцени. В този случай бих очаквал оценката на премиера и на външния министър, така е редно. Не партиите да коментират, а държавата да има позиция“, посочи той.

Премиерът Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева вчера реагираха, а днес темата е била обсъдена и на среща между Борисов и руския посланик у нас.