Търсенето на тези устройства е от деца, студенти и възрастни, използващи играчките, за да намалят стреса, да игнорират дразнителите около себе си или дори да се справят с пристрастяването към мобилните си устройства. Мнозина обаче ги определят като поредната прищявка или мания, която скоро ще бъде заменена от друга. 

Една въртяща се дръжка, с две или три остриета с форма на лопатка, прикрепени към централното ядро. Изтегляте сърцевината, натискате лопатките и те се въртят. Това е.

Подобни играчки, с които хората могат да занимават ръцете си, не са новост. Рубик кубчета, йо-йота и пъзели са само малка част от играчките включени в репертоара на детските магазини. "Фиджет спинерите" (fidget spinner) са поредният артикул, който цели да завладее детските умове.

Новата занимавка се появи на пазара още миналата година. Манията обаче започва през март тази година, след като потребители започнаха да качват снимки и видеа в Интернет. Въпреки че първоначалната идея е "фиджет спинерите" да помагат на деца със специални потребности, те стават все по-популярни и сред възрастните.

"Бях скептичен, че действително ще открия нещо полезно," споделя Алекс Фицпартик пред "Таймс." "Но има нещо, което задоволява - да ги гледате да се въртят, понякога в продължение минути, привидно имунизирани към силите на триене."

Докато новата мания може би скоро ще замре в САЩ, спинерите вече навлизат и на пазара в България.

А като всяка нова джаджа, разбира се, има и хора, които докарват нещата до крайност: