Президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев определи като огромен дипломатически скандал изявлението на руския държавен глава Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Пред БНР Плевнелиев заяви, че това е провокация с дългосрочни последствия.

"За мен това е огромен дипломатически скандал. Провокация с дългосрочни последствия. Българската държава трябва да реагира веднага. Аз се радвам, че министърът на външните работи го направи по един много достоен начин, но искам да видя всички. И другите български институции да застанат зад историческата истина. Когато манипулирате историята, когато твърдите неистини, когато говорите откровени лъжи, тогава вие провокирате бъдещи конфликти и нестабилност. Покажете ми един историк на планетата, който ще потвърди думите на президента Путин днес. Покажете ми един историк на планетата, който ще каже, че имаме македонски език, преди Коминтерна да го създаде. Крайно време е нещата да се наричат с истинските им имена, иначе се програмират конфликти на Балканите, а това е много жалко", заяви Плевнелиев.

За пореден път той заяви, че не одобрява разсекретяването на стенограмата от консултациите за КТБ. Според него това разсекретяване ще доведе до там политиците да ходят в президенството с медийните си опорни точки и да не участват в качествен дебат.

"Те няма да водят този качествен дебат, който се очаква да се води в тази институция ­ по същество да си кажат всичко, ако трябва да се изпокарат, да извадят всички аргументи, ако трябва и всички държавни тайни, но след това на база на цялата информация да вземат отговорно решение. От тук нататък това вече няма да е възможно. Политиците ще ходят в президентската институция със своите медийни опорни точки. Те ще говорят с президента все едно, че говорят в телевизионно студио, пред камерите. Това ще нанесе голяма щета на президентската институция", заяви Плевнелиев.

Той допълни, че е притеснен от това, че думи, извадени от контекста на дебата, биха могли да раздухат неистини срещу други български банки.

"Ръководството на БНБ се обърна лично към мен и ме помоли за тези консултации. В деня преди аз да ги проведа, цялото ръководство на БНБ в лицето на управителя, на подуправителите дойдоха при мен и ние имахме разговор. Те бяха безкрайно притеснени от това как са протекли техните разговори с други политици. Те бяха притеснени и дойдоха с огромната надежда, че единствената силна, легитимна институция към този момент беше президентската институция. Това беше един момент, в който Народното събрание беше в много тежка фаза на противопоставяне, един момент, в който министър­-председателят Орешарски и неговото правителство бяха изключително слаби, един момент, в който ДПС бяха обявили, че коалицията, която бяха направили с БСП нямаше дългосрочна перспектива. В този момент цялото ръководство дойде при мен, аз поех тежестта, извиках всички, разговаряхме честно, почтено. Стигнахме до решение. Това решение проработи".

Това каза още Плевнелиев.