Президенът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес открито на съюзниците си от НАТО, че трябва да плащат много повече за отбрана, защото иначе не е честно към данъкоплатците на страната му, която посреща 70 на сто от разходите на алианса.

"Трябва да признаем, че с хроничните недоплащания и растящите заплахи дори 2 процента от БВП е недостатъчно, за да попълним недостигащото за модернизирането, готовността и размера на силите. Трябва да компенсираме изгубените години, 2 на сто са само минимумът, за да се изправим пред днешните много реални и зли заплахи", каза Тръмп.

На среща на върха преди три години НАТО прие, че всичките му 28 държави ще достигнат ниво на отбранителни разходи от 2 на сто от БВП до 2024 година. 

Новата администрация във Вашингтон иска това да стане по-бързо. На неформална среща на върха днес в Брюксел лидерите приеха искане на САЩ страните им да правят национални планове за отбрана и да докладват за изпълнението им всяка година.

Досега само пет от 28-те съюзници са на или над нивото от 2 на сто - САЩ, Великобритания, Полша, Гърция и Естония. България отделя малко над 1,1 от БВП за отбрана.

Тръмп говори на церемония с останалите лидери при освещаването на новата главна квартира на НАТО в Брюксел, която се строи десет години и струва над 1 милиард евро.

Той откри мемориал на 3 000-те жертви на терористичните атаки от 11 септември 2001 година в САЩ, който представлява метална останка от северната кула на бившия Световен търговски център в родния му Ню Йорк.

Тръмп не изглежда комфортно между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британската премиерка Тереза Мей. 

В признание към алианса Тръмп припомни, че НАТО приложи за първи път в историята си член 5 от своя договор, предвиждащ задължение за колективна отбрана, когато САЩ станаха обект на терористичните нападения преди повече от 15 години. 

Наблюдатели обаче отбелязаха, че Тръмп не е заявил изрично твърд американски ангажимент за сигурността на съюзниците в Европа.

Германската канцлерка Ангела Меркел откри друг мемориал – останка от Берлинската стена. И двата паметника пред входа на новата централа на НАТО трябва да напомнят всеки ден за значението му за свободния свят, подчерта генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„Не попитах колко струва новата главна квартира. Отказах да питам за това, но тя е прекрасна“, каза Тръмп, милиардерът спечелил богатството си с недвижими имоти.

Той обаче изостави дипломатичния тон, когато заговори за отбранителните разходи на съюзниците: 

"Членките на НАТО трябва най-сетне да допринасят справедливия си дял и да посрещат финансовите си задължения".

"Но 23 от 28 държави-членки още не плащат това, което би трябвало да плащат и което се очаква да плащат за тяхната отбрана", каза Тръмп. "Това не е честно към народа и данъкоплатците на Съединените щати". 

"И много от тези нации дължат масивни суми пари от минали години и не плащат за тези минали години", добави той. "През последните осем години САЩ харчеха за отбрана повече отколкото всички други страни в НАТО взети заедно".

"Ако всички други членки на НАТО бяха изразходвали по 2 на сто техния БВП за отбрана миналата година, щяхме да имаме още 190 милиарда долара за нашата колективна отбрана и за финансирането на допълнителни резерви на НАТО", каза Тръмп. 

Ударение върху тероризма и споменаване на Русия

"НАТО на бъдещето трябва да включва голямо съсредоточаване върху тероризма и имиграцията, както и на заплахите от Русия и по нашите източни и южни граници на НАТО", каза Тръмп.

Настроението му не се подобрява и при разменени погледи с германската канцлерка Ангела Меркел.

След среща с него по-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че позициите им по Русия не са съвпаднали изцяло.

Тръмп е обект на критики у дома заради подозрения, че той и негови близки сътрудници са споделяли чувствителна разузнавателна информация с Русия.

Президентът, който не крие личната си симпатия към руския си колега Владимир Путин, ще се изправи и пред независимо разследване за възпрепятстване на правосъдието, защото уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, който разследваше връзки на вътрешния му кръг с Русия.

Усмивка обаче цъфва на лицето му редом с президентката на Хърватия Колинда Грабар-Китарович.

Тръмп спечели изборите с кампания, поставяща американския интерес над трансатлантическата връзка и над единството с Европа около ценностите на демокрацията и либерализма. Той заплаши да оттегли американската закрила за европейците, които не плащат справедлива цена за нея.

"Losers"

Както по-рано в първата си международна обиколка, включваща дотук Саудитска Арабия, Израел и Ватикана, американския президент нарече екстремистите "losers", американската дума за "губещи".

"Където и да съществуват те в нашите общества, трябва да ги изхвърлим навън и никога повече да не им позволим да се върнат", каза той.

Той нарече първия му домакин в пътуването, саудитския крал Салман, "мъдър човек, който иска нещата да се подобрят бързо".

Главен американски съюзник в Близкия изток, Саудитска Арабия е също родина на радикалния ислям и е сочена като източник на финансова подкрепа за световния тероризъм. 

Средновековният сунитски режим е традиционно важен за Вашингтон с петрола си, гигантските военни поръчки, най-голямата от които (за над 110 милиарда долара) направи при последното посещение на Тръмп, и като главен съперник за регионално надмощие срещу шиитски, просирийски и антиамерикански Иран. 

Тръмп каза, че на среща с него и Салман близкоизточни лидери "са се съгласили да спрат да финансират радикалната идеология, която води до този ужасен тероризъм по цялото земно кълбо".

"Моите пътувания и срещи ми дадоха нова надежда, че нации от различни вери могат да се обединят, за да разгромят тероризма - обща заплаха за цялото човечество", каза той. "Тероризмът трябва да бъде спрян, или ужасът, който видяхме в Манчестър и на толкова много други места, ще продължава завинаги".

Тръмп призова съюзниците да са "твърди, силни и бдителни" пред хилядите и хилядите имигранти, които влизат в страните им и за които никой нищо не знае.

Двадесет и осемте съюзници в НАТО, които поотделно членуват в международната коалиция срещу Даеш, днес се съгласиха и алиансът официално да се присъедини към нея като организация, съобщи на пресконференция след срещата Столтенберг. 

Тръмп и гръцкият премиер Алексис Ципрас явно се отгечаваха в определени моменти от срещата.

НАТО ще увеличи досегашната си подкрепа за коалицията със самолети за въздушно наблюдение и за презареждане, ще създаде разузнавателно антитерористично звено в централата си ще назначи координатор по антитероризма, но няма да участва със сухопътни войски, добави той.

Годишните планове на държавите-членки ще включват не само по-високи разходи за отбрана, но и придобиване на нови въоръжения и участие в международни мисии на НАТО, каза Столтенберг.

Лидерите ще обсъдят и увеличаване на 13-хилядната тренировъчна мисия на НАТО в Афганистан. 

Атмосферата преди срещата беше помрачена частично от решение на Обединеното кралство да спре да споделя разузнавателни сведения със САЩ, след като данни за нападението в Манчестър изтекоха в публикация на "Ню Йорк таймс", още преди британските власти да ги обявят публично.