При акция на МВР и ДАНС, под наблюдението на Специализираната прокуратура, е разбита група за трафик на хора. Арестувани са шестима души.

Сред тях има и двама граничини полицаи. Те работят летище София, откъдето е минавал трафикът.

Това съобщи Нова телевизия, а главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди новината пред БНТ. Операцията се е провела късно снощи на централния бул. "Александър Стамболийски".

Маринов заяви, че е арестуван и организаторът на групата за трафик на мигранти, който е чужденец. Маринов не изключи да бъдат задържани и още служители на МВР.

"Такъв канал за трафик на хората през летището няма как мине без помощта на гранични полицаи", каза Маринов.

Арестуваният униформен служител е бил сред основните лица в престъпната група. Тя е действала от няколко месеца. Това е първата акция за разбиване на канал за трафик на мигранти през летището. В момента се извършват проверки на различни адреси.

По-късно вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че е арестуван и втори полицай.

„Двама са каналджиите и двама са тези, които е трябвало да бъдат прехвърлени. При обиските е намерена голяма сума пари, обиски се правят и в момента“, посочи министърът.

Операцията се ръководи от Специализираната прокуратура, включени са и експерти от ДАНС, СДВР и вътрешния отдел на МВР.

Очаква се по-късно днес от МВР да дадат пресконференция с подробности.

"До момента са задържани шестима души, от които двама са гранични полицаи. Останалите двама са организатори на канала, чужди граждани, които общо взето пребивават у нас от около, а може би и повече от 10 години. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал."

Това заяви днес пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде агенция Фокус.

"На практика става дума за трафик на чужденци, за лица, които пристигат от различни дестинации. Например, последният който е задържан, е от Кипър. Пристига на Летище София с нередовни документи и е пропуснат въпреки нередовните документи от съответните гранични полицаи. Таксата, ако мога така да се изразя, за преминаване на чужденец (влезлият е гражданин на Бангладеш, организаторите също са съпричастни към тази страна) е в размер на 5000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4000 лева”, обясни Цацаров.

По думите ме е работено доста старателно и в малко по-тежки условия. Аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдение и всякакви други начини за наблюдение, чрез които престъпленията могат да се документират.