ФБР проверява връзките на Джаред Къшнър - зет на Доналд Тръмп, в рамките на т.нар. руско разследване, съобщи телевизия Ен Би Си, като цитира източници от Белия дом.

Следствието смята, че Къшнър може да разполага с важна информация. Това обаче не значи, че той е заподозрян или че ще му бъдат отправени обвинения, изрично посочва Ен Би Си.

Освен това Къшнър е поставен в различна категория от Пол Манафорт и Майкъл Флин - бивши съветници на Тръмп, чиито връзки с Москва са предмет на разследването. ФБР, Конгресът и Министерството на правосъдието се интересуват от приближените на президента във връзка с възможно влияние на Русия върху предизборната кампания в САЩ през лятото на 2016 г. Тогава бяха огласени хакнати имейли на щаба на Хилъри Клинтън, а Тръмп неведнъж се изказа ласкаво за руския си колега Владимир Путин.

През миналата седмица в. "Вашингтон пост" съобщи, че в рамките на разследването, оглавено от бившия шеф на ФБР Робърт Мълър, ще бъде разпитано лице от близкото обкръжение на Тръмп. В публикацията то е наречено person of interest, т.е. лице, представляващо интерес. Тази формулировка обаче няма определено юридическо значение.

Ен Би Си не разполага с информация какви точно контакти на Джаред Къшнър интересуват следователите. Но припомня, че в края на 2016 г. той се е срещал с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк и с шефа на Внешекономбанк (ВЕБ) Сергей Горков. От ВЕБ заявиха, че срещата е станала при презентация на нова стратегия на банката.

Джаред Къшнър е женен за Иванка - дъщерята на Тръмп, която стана съветничка на баща си на обществени начала. Като такава тя получи достъп до секретна информация и телефон за правителствена връзка.

Къшнър е бил строителен предприемач в Ню Йорк. Той изигра важна роля в кампанията на тъста си. След встъпването на Тръмп в длъжност стана старши съветник на президента.

Зетят на Тръмп е готов да разкаже пред Конгреса за срещите си с руснаците, заяви адвокатът му Джейми Горелик след огласяването на информацията на Ен Би Си.