Когато президентът Доналд Тръмп изнасяше лекция на членовете на НАТО за техните приноси към трансатлантическия съюз, той демонстрира липса на разбиране за това как групата работи и потенциално отчужди най-близките съюзници на САЩ, казаха анализатори.

Речта идва във време, когато дългогодишните партньорства на Вашингтон с Обединеното кралство и Израел претърпяха търкания заради разузнавателни гафове на новата администрация.

"Дипломатически речта беше в най-добрия случай неуместна и в най-лошия - открито обидна", каза Джеф Ратке, заместник-директор на програмата за Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Белeжките на Тръмп заедно с продължаващото му погрешно представяне на това как работи Алиансът и това, че не препотвърди ангажимента на САЩ към групата, вероятно още ще объркат съюзниците на САЩ, всявайки съмнение за лидерството на САЩ и възможно правейки по-трудно за лидерите на НАТО да убедят техните народи, че трябва да харчат повече за отбрана.

Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО, каза, че "това беше перфектно режисирано събитие, което да предаде много просто послание, което всеки президент на САЩ е изпращал при първа възможност и което е, че Съединените щати твърдо стоят зад ангажимента си към отбраната на НАТО".

"Подписали сме договор и го изпълняваме. Беше наистина лесно - каза Даалдер. - И фактът, че той не го направи, беше разстройващ и ще изисква доста време да бъде преодолян в Европа."

Тръмп беше за първи път в Алианса в Брюксел, където лидерите бяха подготвили неговата визита внимателно: откриване на мемориал на терористичните нападения от 11 септември 2011 година, за да бъде отбелязан единственият път, когато НАТО е прилагал член 5 от своя договор, който посочва, че всички членове трябва да защитават този от тях, който е нападнат.

Воденият от НАТО съюз, който дойде на помощ на САЩ в Афганистан и Ирак, изпрати повече от  3000 войници обратно у дома в чували за трупове.

На този фон президентът на САЩ обвини съюзниците от НАТО, че подяждат американските данъкоплатци, като не покриват общата цел да харчат 2 на сто от БВП за отбрана - неразбиране на това как работи системата за финансиране.

Тръмп също си отбеляза дебютен автогол според Ник Бърнс, бивш посланик на САЩ в НАТО при президента Джордж У. Буш, като стана първият президент от основаването на групата, който не препотвърди ангажимента на САЩ към колективната отбрана, принцип, който държи Алианса единен.

"Това е първият президент от 1949 година насам, който не споменава член 5 - каза Бърнс. - Всеки президент е препотвърждавал колективната отбрана и днес беше денят той да го направи."

Бърнс каза, че е бил "втрещен" от речта.

"Тя беше наистина разочароваща - каза той. - Подкрепям го в това да иска от съюзниците да харчат повече за отбрана. Но има време и място. И те не бяха тук. Лекцията беше в грешен тон и в грешно време."

Тя би могла също да навреди на лидерската позиция на САЩ в НАТО, каза Бърнс. Другите нации "търсеха крепка прегръдка и не я получиха", каза той. "НАТО гледа за американски президент да води съюза... (Tръмп) не разбира това. Хората сега мислят за Ангела Меркел като за лидер на Запада."

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на заключителната си пресконференция след срещата на върха защити посланието на Тръмп, като призна, че то беше "рязко".

Запитан дали е бил разочарован, че Тръмп не изрази изрично подкрепа за член 5, той каза, че само с откриването на мемориала на 11 септември и позоваването на член 5 президентът го е направил.

Столтенберг каза, че е имало ясно послание на подкрепа за НАТО от президента, вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Рекс Тилърсън и министъра на отбраната Джеймс Матис. Тилърсън и Матис отправиха неотдавна сурови публични послания за нуждата членовете на НАТО да увеличат отбранителните разходи.

Лидерите на НАТО предвиждаха тази среща на върха като въвеждаща за новия президент на САЩ, приспособявайки формата, за да е по-удобен за Тръмп, променяйки датата, съкращавайки целодневните процедури - включително казвайки на лидерите да съкратят изказванията си - и превръщайки неформалния обяд в център на събирането.

До ръба ги доведоха коментарите на Тръмп през президентската му кампания, когато той осмиваше Алианса като "отживял". Той смени курса през април, когато обяви, че НАТО повече не е отживяла, но в четвъртък продължи да повдига въпроса за миналите плащания.

В Брюксел Тръмп заяви, че "много от тези държави дължат масивни суми пари от минали години" и намекна, че тези страни дължат тези пари на Съединените щати.

"Тази идея, че тези страни дължат пари, е направо погрешна", каза Ратке.

Страните се задължават с целта да заделят 2 на сто от БВП за отбрана в своите предели. Парите не плащат на централен фонд, въпреки че Тръмп продължава да прави алюзии за подобна система, повдигайки въпроси за способността си да слуша и да се учи.

"Всеки с експертна подготовка за НАТО знае, че няма такова нещо като "дългове" на съюзниците в НАТО за това, което те не са похарчили в миналото", каза Ратке.

Анализатори казват, че Тръмп и другите президенти преди него са прави да притискат членките на НАТО да изпълнят разходните си ангажименти, но подчертават, че това,  което свързва съюза, е доверието и че основата на това доверие е член 5. 

Даалдер, сега председател на Чикагския съвет по глобалните въпроси, каза, че Тръмп изглежда гледа на Алианса в трансакционен икономически смисъл, което не е предназначението на НАТО.

"Не става дума за разходите за отбрана, става дума за солидарност и сигурност, които отбранителните разходи правят възможни", каза Даалдер.

Тръмп не само "пренебрегна споразумението, което е в сърцевината на НАТО", каза Ратке. "Това, което президентът направи, е да поиска ресурси, без да обяви ангажимент - нямаше морков, всичко беше тояга." Тази комбинация "ще отслаби възприятието за американски ангажимент към НАТО", каза Ратке. Бърнс се съгласи.

"Всеки президент е препотвърждавал колективната отбрана и днес беше денят за него да го направи - каза той. - Европейците го очакваха и той не го направи... Това не е начинът да водиш съюз. Някой път трябва да даваш сурова любов. Днес имаше шанс да бъде голям и като Рейгън, а той не го направи."

Даалдер и други анализатори посочват, че отказът на президента да препотвърди член 5 може да навреди на неговата собствена кауза, като направи по-трудно за лидерите в НАТО да увеличат разходите.

"Това не беше особено добър начин да убедиш членовете, че трябва да иввестират - каза Даалдер. - Особено съюзниците, които са се били и умирали в името на Съединените щати."